Gerechtshof geeft Winschoter (43) drie jaar cel voor steekpartij in Valthe

Valthe / Nieuw-Weerdinge / Winschoten - In hoger beroep heeft het gerechtshof in Leeuwarden een 43-jarige man uit Winschoten een hogere straf opgelegd dan de rechtbank in Assen in mei van dit jaar.

Het gerechtshof veroordeelde de man tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het neersteken van een 19-jarige Nieuw-Weerdinger tijdens de Feestweek Valthe.

Ook krijgt de Winschoter een verplichte behandeling en een drugs- en alcoholverbod. Het hof vindt poging tot doodslag bewezen.

De straf pakt in hoger beroep zwaarder uit dan in mei bij de rechtbank in Assen. Die veroordeelde de 43-jarige man tot twee jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Die straf vindt het hof, vanwege de ernst van het misdrijf en de gevolgen voor het slachtoffer, te laag. Wel is de straf opnieuw lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat had – net als in de rechtbank – vijf jaar cel geëist.

Tent uitgezet

In de nacht van 2 september vorig jaar tijdens een tentfeest in Valthe kreeg de Winschoter, die behoorlijk dronken was en drugs had gebruikt, het eerst in de tent aan de stok met een stelletje. Hij bedreigde de vrouw met een mes en werd daarop de tent uitgezet. Buiten ontstond ruzie tussen hem een groepje jongeren uit Nieuw-Weerdinge.

De man uit Winschoten trok daarbij opeens een mes viel de 19-jarige man aan. Die liep onder meer een steekwond van ruim 13 centimeter in zijn gezicht op en een slagaderlijke bloeding in zijn bovenbeen. Hij houdt er een blijvend litteken aan over in zijn gezicht. De Winschoter moet hem ruim 4700 euro betalen, bepaalde het hof. Bij de steekpartij raakte hij ook zijn eigen kameraad in de buik. Ook die raakte ernstig gewond, maar deed geen aangifte.

Geen zelfverdediging

De advocaat van Winschoter zei dat zijn cliënt stak uit noodweer, omdat hij eerst werd aangevallen. Volgens het hof is het andersom: de Groninger viel zelf als eerste aan. Hij is vanwege meerdere stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Het was de vraag of het hof de zaak in hoger beroep wel zou behandelen. Het OM Noord-Nederland diende de motivering voor het beroep te laat in. Voor het hof geen reden om het OM niet ontvankelijk te verklaren, blijkt uit het arrest. Daarvoor vindt het de zaak te ernstig.