SP: 'Enthousiasme over Shell is ongepast'

De provinciale SP-fractie heeft vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over het bericht dat Shell voor Groningen de leverancier van waterstof wordt. Statenlid Joke Lesman-Veenstra van de Socialisten vindt het ongepast dat GS zo enthousiast is over Shell.

“Shell heeft in Groningen, maar ook op andere plekken in de wereld, heel veel vernield en een zeer kwalijke rol gespeeld. Wij vinden het onbestaanbaar dat Shell nu als redder van de duurzaamheid de Provincie wordt binnengehaald.”

De SP is vooral kritisch op de juichende reactie van de gedeputeerde, maar stelt ook fundamentelere vragen. Lesman-Veenstra: “Waarom houdt de Provincie dit niet gewoon in eigen hand? Waarom kan de Provincie niet zelf een tankstation voor waterstofbussen beginnen? En waar komt deze Shell energie vandaan? Is het wel echt groene stroom waarmee deze waterstof wordt opgewekt?”

Grote vraagtekens

Dat gekozen is voor Shell, leidt bij Lesman-Veenstra tot grote vraagtekens: “Shell is een van de bedrijven die het meest bijdraagt aan de opwarming van de aarde en bekommert zich daarbij totaal niet om omwonenden. Shell maakt verschrikkelijk grote winsten en draagt niets bij aan de Nederlandse samenleving. Wat zijn de criteria geweest, als zo’n bedrijf als beste uit de bus komt?”

De partij wil ook weten welke andere bedrijven hebben ingeschreven en waarom Shell de 'beste' keuze is. Ook vraagt de partij of er nog iets aan te doen is, of dat de Provincie nu met Shell opgescheept zit.