Driemaal voor Marten Luiten uit Winschoten op EK dressuur voor jeugd

In het Italiaanse San Giovanni in Marignano werden het afgelopen weekeinde de Europese Kampioenschappen dressuur voor de jeugd verreden. De 17-jarige Marten Luiten (Winschoten) wist op dit EK maar liefst drie maal zilver te winnen.

De eerste zilveren medaille veroverde Luiten met de merrie Fynona als lid van het Nederlandse juniorenteam, waar hij dit jaar voor het laatst deel van uitmaakt. De tweede in de kwalificatiewedstrijd voor de Kür op muziek en de derde in de, dit kampioenschap afsluitende, Kür.

Voluit blijven gaan

,,Dit EK is voor mij een droom die is uitgekomen", vertelde Marten, die in september aan de RUG bedrijfskunde gaat studeren. ,,In de landenwedstrijd wisten we zonder fouten te blijven en kon ik Fynona met veel expressie voorstellen. In de individuele proef op zaterdag wist ik mijn paard opnieuw optimaal voor te stellen. De onderdelen in draf waren mooi, de keertwendingen klein en in de galop toonde ik heel goede wissels. In de laatste uitgestrekte galop nam ik iets te veel risico, waardoor een klein foutje ontstond, maar wist dat heel snel te corrigeren. Ik had mij voorgenomen om in de Kür alles eruit te halen wat er in zit en dat lukte. Vanaf de eerste pas liep het goed en daarom durfde ik voluit te blijven gaan. In de muziek zitten in de Kür accenten in de galopwissels. Die zien er alleen top uit als ik echt in het ritme zit. Dat lukte helemaal en ik denk dat is daaraan mijn derde zilveren medaille te danken heb", vertelde Marten.

Luiten is van plan om in 2020 de overstap te maken naar de Young Riders.