Meer horecaondernemers kiezen voor rookvrij terras

Steeds meer horecaondernemers kiezen er voor om hun terras deels of helemaal rookvrij te maken. Het aantal is volgens Clean Air Nederland bijna verdrievoudigd, meldt de NOS.

Begin vorig jaar werd roken ontmoedigd of verboden op bijna veertig terrassen. Eind 2018 was dat aantal toegenomen tot 115.

,,Terrassen waar families komen, jonge gezinnen met kinderen en ook de betere restaurants, de kwaliteitsrestaurant hebben ook de neiging rookvrij te worden”, aldus Tom Voeten van de antirook-vereniging tegen de NOS. ,,Wat duidelijk achterblijft zijn de café's en kroegen in uitgaansgebieden waar vooral jongeren komen.”

Groningen en Drenthe

Clean Air Nederland heeft een overzichtskaart gemaakt van terrassen die geheel of gedeeltelijk rookvrij zijn. Daarop is te zien dat in Drenthe één gedeeltelijk rookvrij terras is bij Proeflokaal De Brink in Assen. In de provincie Groningen zou volgens de kaart van Clean Air Nederland alleen het terras van Limburgia in Veendam gedeeltelijk rookvrij zijn.

In de binnenstad van Groningen kunnen mensen voor een gedeeltelijk rookvrij terras kiezen voor vijf horecazaken, stelt Clean Air. Genoemd worden Cervantes, Stadscafé Pronk, Bistro Bommen Berend, Feel Good en Het Ludina Terras.

Uit de door Clean Air verspreide informatie blijkt dat in heel Drenthe en Groningen maar twee geheel rookvrije terrassen zijn: Brasserie Zernike en Boccaccio. Die bevinden zich beide in de stad Groningen.