'Zwevende' ketting van vuur tijdens Middeleeuws Winschoten

Altijd al willen vuurspuwen? Het VuurGilde biedt belangstellenden tijdens Middeleeuws Winschoten, dat wordt gehouden van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus in het plaatselijke Stadspark, de kans ‘het vak’ te leren. Als klap op de vuurpijl mogen de deelnemers ook meedoen aan een spectaculair onderdeel op de zaterdagavond, wanneer geprobeerd wordt een zo lang mogelijke zwevende ketting te maken van vuur.

Thomas Meijwaard van het VuurGilde legt uit: „De eerste persoon spuwt de brandstof op de fakkel waardoor er een steekvlam ontstaan. Vervolgens spuwt de volgende personen na elkaar in het vlampunt, resulterend in een brandende zwevende ketting. Het VuurGilde komt met 37 ervaren vuurspuwers naar Winschoten en allen doen mee. Ook de door ons getrainde nieuwelingen mogen aansluiten. Hoe lang de vlam blijft zweven is moeilijk te voorspellen. Dat kan een minuut zijn, maar ook twee, drie minuten of zelfs langer. We beginnen zaterdagavond om circa 20.30 uur.”

Volgens Meijwaard is vuurspuwen redelijk eenvoudig te leren. „Binnen een uur kunnen de cursisten vuurspuwen. Daarbij dient men rekening te houden met een aantal aspecten: veiligheid, rust, concentratie, techniek, letten op de windrichting en - niet onbelangrijk - de vloeistof die wordt gebruikt. Er zijn helaas voorbeelden genoeg dat het ook gruwelijk fout kan gaan. Vaak als gevolg van het gebruik van verkeerde vloeistof, zoals alcohol en terpentine, dat ook nog eens zeer giftig is.”

Vier fasen

Het VuurGilde heeft in het verleden rond de duizend cursisten opgeleid. Allen doorliepen ze vier fasen, van onbewust onbekwaam (niet weten dat je iets niet weet), via bewust onbekwaam (weten dat je iets niet kunt) en bewust bekwaam (het begint te lukken, maar je moet er nog wel bij nadenken) tot onbewust bewust (dingen lijken vanzelf te gaan).

„En die laatste fase is juist het meest gevaarlijk. Vuurspuwen wordt routine, en juist daarin schuilt het gevaar. Ik ben bijvoorbeeld onlangs nog in Zwitserland geweest bij iemand die derdegraads brandwonden heeft opgelopen met vuurspuwen. Vuur is mooi, maar je moet er te allen tijde respectvol mee omgaan.”

VuurGilde verzorgt tijdens Middeleeuws Winschoten op vrijdag 23 en zaterdag 24 augustus vanaf 12.00 uurn workshops voor beginners; en vanaf 15.00 en 18.00 uur voor gevorderden.

Meer informatie

Meer informatie over Middeleeuws Winschoten op Facebookpagina