COA moet nog knopen doorhakken over De Grenshof

De toekomst van het voormalig asielzoekerscentrum De Grenshof in Bellingwolde is nog altijd in nevelen gehuld. Het COA moet nog knopen doorhakken.

En dan gaat het vooral om de vraag of die organisatie het pand te koop zet. ,,We beraden ons daar momenteel nog over’’, zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers.

Meer dan 300 vluchtelingen

De Grenshof, oorspronkelijk gebouwd als pand voor beschermd wonen, staat in het hart van Bellingwolde en deed vele jaren dienst als azc.. Het kon meer dan 300 vluchtelingen herbergen. Vier jaar geleden, toen de instroom aan asielzoekers groot was, zat dat aantal er ook.

Bijna twee jaar geleden, toen de instroom veel kleiner was, sloot het COA De Grenshof. Sindsdien is het gebouw niet meer in gebruik, is er van bedrijvigheid geen sprake meer en vraagt menig Bellingwolder zich af wat ermee gaat gebeuren.

Nog geen duidelijkheid

Het COA kan daar dus nog geen duidelijkheid over geven. ,,Het is wel zo dat als we besluiten het pand te koop te zetten, we het in elk geval niet meer zullen gebruiken voor de opvang van asielzoekers’’, zegt Engbers. ,,Maar nogmaals, knopen daarover moeten we nog doorhakken.’’

Desolate staat

De woordvoerder benadrukt dat De Grenshof wel in goede staat wordt gehouden door het COA. Tijdens een eerdere periode van leegstand gebeurde dat niet. De desolate staat van het pand en directe omgeving veroorzaakten toen veel ergernissen bij omwonenden.

Pieter Dinkla is Bellingwolder en VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Westerwolde. Hij zou het liefste zien dat De Grenshof gesloopt wordt. ,,Op die locatie zouden dan nieuwe huizen gebouwd kunnen worden.’’