De onverslijtbare magie van Moekesgat

Het waterpolotoernooi in natuurplas Moekesgat in Ter Apel is eind deze maand al toe aan aflevering 51. Maar de sleet lijkt er nog lang niet op te zitten. Opnieuw strijken vele honderden sporters neer in het grensdorp.

Tot de klassiekers in Ter Apel behoren het carnaval en, van jongere datum, het Middeleeuws Festival. Maar het dorp heeft ook elke zomer zijn tweedaags waterpolotoernooi in de open lucht. Dat beleeft op 24 en 25 augustus zijn 51ste aflevering.

Meer dan 110 teams

Op die dagen spelen meer dan 110 teams uit binnen- en buitenland hun wedstrijden in de natuurplas Moekesgat en het ernaast gelegen chloorbad. Het water in die plas staat door de droogte wel lager dan normaal, iets dat vorig jaar ook al het geval was. Maar de plas is nog altijd voldoende diep, zo maakte Mariette Scholte eerder deze week bekend.

Zij is medebeheerder van camping Moekesgat die de spelers opvangt. Ze is ook lid van de plaatselijke zwemvereniging Zepta die het evenement organiseert.

In een auto naar Duitsland

De club begon daar dus aan het eind van de jaren 60 van de vorige eeuw mee. Enkele leden besloten toen een toernooi te organiseren. Ze reden in een auto naar Duitsland en vroegen verenigingen mee te doen. In de eigen regio klopten ze ook aan bij poloteams.

Meer dan tien verenigingen deden mee aan de eerste editie en in de jaren erna groeide het aantal deelnemers heel snel. Topteams uit Nederland meldden zich, clubs uit allerlei andere Europese landen ook. Zij zagen het toernooi in augustus als een prima voorbereiding voor het nakend seizoen. Het aantal deelnemers werd zelfs zo groot dat het evenement ‘s werelds grootste tweedaagse waterpolotoernooi in de open lucht werd.

Hotel Posthoorn

Van alleen zich maar voorbereiden voor het seizoen was vanaf het begin overigens geen sprake. De deelnemers vierden op de zaterdagavonden ook immer een groots feest in het al lang verdwenen Hotel Posthoorn en later in het Hotel Boschhuis. Over die avonden doen legendarische, liederlijke verhalen nog altijd de rondte.

,,Inmiddels is het al weer jaren zo dat we een feesttent bij de camping en de plas hebben staan’’, vertelt Mariette Scholte. ,,Daar wordt nu feest gevierd. Niet alleen op zaterdag trouwens. Op donderdag en vrijdag voorafgaande aan het toernooi ook al. Dan zoeken veel deelnemers al een plekje op de camping.’’

130, 140 vrijwilligers

Het enthousiasme van die deelnemers is, zo constateert Scholte, ongebroken groot. ,,En dat geldt ook voor de vrijwilligers die op beide dagen meehelpen. Dat zijn er zeker 130, 140. Leden van de club maar ook andere inwoners van Ter Apel en van verder weg. Allen, spelers en vrijwilligers, zorgen voor de speciale sfeer die er altijd op het toernooi heerst.’’

Onweer en hevige regenbuien drukten tijdens vorige afleveringen die sfeer wel eens eventjes. En momenteel is het klimaat op een andere manier een op de loer liggende spelbreker, met lage waterstanden. ,,Maar die is in onze plas gelukkig niet te laag’, aldus Scholte. ,,De kwaliteit van het water is ook goed. Ik verheug me dus op aflevering 51.’’