Midden-Groningen fietst massaal de Roegwoldtocht in een ons-kent-ons stemming

Zeker 900 fietsers hebben zaterdag de vierde Roegwoldtocht door Midden-Groningen gefietst.

De Roegwoldtocht vindt plaats op de eerste zaterdag in augustus en gaat door het gelijknamige natuurgebied en rond het Schildmeer.

De organisatie is in handen van Staatsbosbeheer en ondernemers in Midden-Groningen. Vorig jaar trok de maximaal 50 kilometer lange fietstocht, die naar believen kan worden ingekort, 700 deelnemers.

Met de klok mee werden (afhankelijk van waar werd gestart) respectievelijk de dorpen Slochteren, Froombosch, Kolham, Scharmer, Woudbloem, Steendam, Siddeburen, Hellum en Schildwolde, gepasseerd.

Felbegeerd vaantje als aandenken

De tocht kent vier startpunten. Eenmaal met de routekaart onderweg kunnen op strategische punten stempels verzameld worden. Wie bij aankomst minimaal 6 van de 16 stempels kon laten zien, kreeg het felbegeerde vaantje als aandenken.

De weersomstandigheden, bewolkt, maar droog en niet te heet, met op de open stukken een gezonde portie tegenwind (waar de e-bikers in het voordeel waren), waren ideaal.

De Roegwoldtocht is vier jaar geleden door Staatsbosbeheer in het leven geroepen om het jonge, gelijknamige natuurgebied in Midden-Groningen te promoten. Ondernemers gebruiken de tocht om hun nering bij een groter publiek bekend te maken.

Ons-kent-ons stemming

Met 900 deelnemers, gelet op de ons-kent-ons stemming meest afkomstig uit Midden-Groningen, begint de fietstocht van Staatsbosbeheer aan het maximaal aantal deelnemers te geraken. Opvallend is dat alle leeftijdsgroepen meefietsen; jongeren, gezinnen met kinderen en senioren.

Van filefietsen was (nog) geen sprake, maar met name bij de startpunten Ecomotion in Kolham en camping De Otter aan het Schildmeer, stonden de parkeerplaatsen vol met auto’s met fietsendragers achterop.

De vijfde Roegwoldtocht wordt verreden op zaterdag 1 augustus 2020.