Klots - Verboden (Column David Stolk)

Sinds vorige week geldt er in het land een zogenaamd verbod op het dragen van boerka’s. In ons land heb je het burgerrecht om onbespied en anoniem door het leven te gaan, zolang je geen strafbare feiten begaat. Dat is een groot goed, dat met het boerkaverbod flink is aangetast.

Daar kunnen mensen misschien blij van worden, vooral omdat het erop is gericht om moslima’s mee te treiteren, maar het is een gevaarlijke eerste stap op weg naar de totale opheffing van uw persoonlijke vrijheden op straat. Het boerkaverbod is zo geschreven dat eigenlijk niets meer kan. Een grote zonnebril is ook taboe, zeker in samenhang met een shawltje en een hoed, om maar wat te noemen. Ik kan een hele lijst maken met wat allemaal niet meer mag. De knulligheid van de wet zorgt er gelukkig voor dat hij nauwelijks uitvoerbaar is, maar de geest is uit de fles!

De partij die voor onze vrijheden zegt te vechten is initiatiefnemer van deze wet. Dat strookt natuurlijk ook niet met de onvrijheden die zij nu trachten in te voeren. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat de politie daadwerkelijk iemand arresteert die een boerka draagt. En wat voor een straf krijg je dan? Welke rechter kan dan met droge ogen een straf opleggen? Ik ken er één en ik weet dat hij het zeker niet kan.

De achterban de grote grijze roerganger kan zelf ook wel wat kledingadvies gebruiken. Dat moet eigenlijk niet nodig zijn. Want sinds de intrede van winkels als H&M en Primark, kun je zelfs met weinig budget er best aardig bijlopen. De kindertjes uit Bangladesh zullen je dankbaar zijn. Onlangs liep ik op een zaterdagmiddag door de ‘langste’ winkelstraat van Nederland. Ik was er een tijdje niet geweest en naast de grote leegstand viel mij de vele winkeltjes op met troep voor kelderprijzen. Ook zag ik de vele (vr)eettenten. Vis, worst en frikadellen. Alles en veel voor weinig.

De Partij voor de Vrijheid kan beter inzetten op een vetverbod. Of een tanktopverbod. Of een witte sokken met badslippersverbod. Daar heb ik veel meer last van dan van een boerka. Onder een boerka zie je tenminste niet dat iemand lelijk is. Bij een tanktop zie je ongewild alles. Je ziet de frikadellen nog net niet zitten.

De volgende keer als ik in de winkelstraat van Winschoten ben, ga ik in mijn nakie. Ik ben benieuwd of ik een boete krijg. Als mensen mij zien in mijn Adams kostuum, weten ze niet hoe snel genoeg ze mij in een boerka moeten hijsen. Welk verbod gaat dan voor? Misschien is het een idee voor de SP om bij de volgende verkiezingscampagne boerka’s uit te gaan delen aan de achterban van Grote Geert. In het kader van binnenstad verbetering.