Zijn het nu de honden of de ganzen die zorgen voor de matige zwemkwaliteit in Midwolda?

Zwemmen in het Oldambtmeer bij Midwolda wordt afgeraden. De zwemwaterlocatie is zelfs ingedeeld in de kwaliteitsklasse 'slecht' en heeft daardoor een negatief zwemadvies. Wie toch een duik in het water neemt, heeft kans op maag- en darmklachten. Honden zouden de oorzaak zijn van de slechte waterkwaliteit, maar is dit ook terecht?

Volgens Geertje en Bernard Brondijk uit Midwolda is dit niet terecht. Op hun Facebookpagina laten de twee weten dat niet de honden, maar een grote groep ganzen de oorzaak zijn van de ellende. 

"Van de verontreiniging kregen honden de schuld en er kwam, vier jaar geleden, dan ook een verbod voor honden met als sanctie een flinke boete. Een paar hondendrollen zouden zorgen voor de verontreiniging en dat terwijl er vaak honderden ganzen zorgen voor een enorme verontreiniging van het strand, het fietspad en het Oldambtmeer. De ganzenstront werd niet, zoals het volgens de richtlijnen moet, verwijderd maar gewoon onder geploegd. Ook zorgden badgasten voor vervuiling van het water en het strand. Maar ja, honden kun je gemakkelijker verbieden dan ganzen. Na vier jaar hondenverbod zou het water nu dus eigenlijk wel schoon moeten zijn, maar nee dus. Het hondenverbod is dan ook onzin."

Ganzenprobleem is bekend

Geertje en Bernard zeggen dat het ganzenprobleem bekend is bij de gemeente Oldambt, maar dat er niets aan het probleem wordt gedaan. "Ze plaatsen bij het strand borden met verboden voor honden, terwijl er niet of nauwelijks een hond te zien is. Van de werkelijke oorzaak, namelijk ganzen, willen ze niks weten."

Navraag bij Charone Tellegen van de gemeente Oldambt leert dat de gemeente inderdaad op de hoogte is van het feit dat er met enige regelmaat grote groepen ganzen op het strand van Midwolda neerstrijken. "Het is bekend bij ons, maar er is weinig aan te doen. Het zijn wilde dieren, die komen en gaan. Je kunt moeilijk een persoon aanstellen die dag in dag uit de ganzen wegjaagt."

"Het is trouwens zo, dat de gemeente Oldambt verantwoordelijk is voor het strand en de Provincie Groningen voor het water, en dus ook voor de waterkwaliteit."

Bert-Jaap Darwinkel, toezichthouder zwemkwaliteit van de Provincie Groningen beaamt dit. Darwinkel zegt dat het ook bij de Provincie bekend is dat er met enige regelmaat grote groepen ganzen neerstrijken op het strand, en dat de dieren daar hun behoefte doen, maar dat dit niet de oorzaak is dat de waterkwaliteit slecht is. "Nee, dat komt toch echt door de uitwerpselen van honden. Dit hebben laboratoriumtests uitgewezen. We hebben zelfs DNA-tests gedaan om dit vast te stellen."

Periode van vier jaar

Overigens geeft Darwinkel aan dat het predicaat 'slecht' voor de waterplas in Midwolda gebaseerd is op cijfers van vorig jaar en de jaren ervoor. "Een kwaliteitsklasse wordt bepaald op basis van bacteriologisch onderzoek over een periode van vier jaar. Op grond hiervaan heeft het water bij Midwolda het predicaat 'slecht' gekregen."