Hermen Klomp, waterschapsadviseur Hunze en Aa's: 'Waterkwaliteit bij strand Midwolda in nu goed'

Zwemmen in het water aan de Noordrand van het Oldambtmeer onverstandig? "Neen", zegt Hermen Klomp, waterkwaliteitsadviseur van Waterschap Hunze en Aa's. "De waterkwaliteit is deze zomer, tot nu toe, goed geweest."

"Waarom er op de website zwemwater.nl dan een negatief zwemadvies wordt vermeld voor de Noordrand van het Oldambtmeer komt door de Europese richtlijnen, waar wij ons aan moeten houden. Als in de afgelopen jaren sprake is geweest van een verhoogde concentratie van bepaalde bacteriën in het water, dan wordt er een negatief zwemadvies gegeven. Dat hoeft, hoe vreemd het ook klinkt, niets te zeggen over de huidige situatie van een zwemplas. Het zijn simpelweg regels vanuit Brussel waar wij ons aan moeten houden."

"Maar nogmaals, het gedeelte van het Oldambtmeer bij het strand in Midwolda is deze zomer een aantal keren door ons gecontroleerd, en het water is prima. De laaste keer was op 29 juli, de eerstvolgende keer dat we monsters gaan nemen is op 12 augustus."

Advies

Er is nogal wat verwarring of daar wel of niet kan worden gezwommen. Door het 'advies' dat wordt gegeven op de site zwemwater.nl wordt strand Midwolda door velen gemeden. Aangenomen wordt dat het water vervuild is door honden, al wordt ook gedacht aan de grote groep ganzen, die er vaak neerstrijken, zie: https://hetstreekblad.nl/artikel/1037311/zijn-het-nu-de-honden-of-de-ganzen-die-zorgen-voor-de-matige-zwemkwaliteit-in-midwolda.html

DNA-monsters

"Uit de DNA-monsters die wij een paar jaar geleden genomen hebben, is gebleken dat met name honden de boosdoeners zijn, vandaar ook dat er een verbod geldt voor honden op het strand. Naast bacteriën van honden zijn er ook één keer bacteriën van mensen en één keer bacteriën van vogels in het water gevonden. Daarbij ging het overigens niet om ganzen", zegt Klomp. "Ganzen zijn planteneters. Die produceren relatief weinig bacteriën. Ik begrijp wel dat als mensen een grote groep ganzen op het strand en in het water ziet, dat gedacht wordt dat die de boosdoeners zijn, maar in de parktijk is dat niet zo."

"Er is sowieso veel misverstanden over hoe het water vervuild raakt. Ik hoor ook wel eens van mensen: Ik loop wel met mijn hond over het strand, en laat hem zwemmen in het water, maar poepen doet hij elders. Men vergeet dat er ontzettend veel bacteriën in de vacht van een hond zitten."

Maatregelen

Het probleem is onder meer dat de Noordrand  'op de wind ligt'. "Dit in tegelstelling tot Strand Zuid, dat van de wind af ligt. Daar zijn dan ook geen problemen met bacteriën. Waar eventuele bacteriën juist naar de Noordrand drijven, gaan ze bij Strand Zuid juist van de kunstlijn af."

Klomp zegt dat het waterschap al diverse maatregelen heeft genomen om te voorkomen dat het water aan de Noordrand vervuild raakt. "Er is onder meer gekeken hoe de stroming aan de Noordrand is. Vandaar ook dat we onder andere het strandgedeelte een aantal meters hebben verlegd. Maar zoals al gezegd, op dit moment is de waterkwaliteit aan de Noordrand goed. Men kan er rustig zwemmen."