Vrijspraak verdachte diefstal mestafsluiters: gedupeerde boeren noemen het dieptriest

,,Het zaakje stinkt, maar ik heb onvoldoende bewijs om deze verdachte te veroordelen.” Dat zei de politierechter dinsdag over de strafzaak tegen een 40-jarige verdachte van diefstal van mestafsluiters in Drenthe en Groningen.

De man uit Stadskanaal zou samen met anderen tussen april en begin mei 2017 afsluiters van mestbassins van boeren hebben gestolen. Dat gebeurde onder meer in Drouwen, Wildervank, Drouwenerveen, Vledderveen, Nieuwe Pekela, 2e Exloërmond en Valthermond. Het gaat de dieven waarschijnlijk om de oud-ijzerprijs. De afsluiters wegen enkele kilo’s per stuk en leveren bij de oud-ijzerhandel een paar tientjes op.

Veel zorgen en overlast voor boeren

De verdachte verscheen dinsdag niet bij de zitting van de politierechter. Waarom hij er niet was, is niet duidelijk. In de zittingszaal zaten wel enkele gedupeerde boeren. Een van hen heeft een verzoek tot schadevergoeding van ruim 1000 euro ingediend. ,,Het zijn niet alleen de kosten”, zei zij. ,,Het geeft ook veel zorgen.” Ook andere boeren geven aan dat ze slapeloze nachten en handenvol werk hebben gehad door de diefstal van mestafsluiters. In sommige gevallen lieten de dieven de mestbassins leegstromen om sporen uit te wissen, waardoor de stront over de weg stroomde.

Vanwege de golf aan diefstallen van mestafsluiters ging de politie in het voorjaar van 2017 posten bij mestbassins in de buitengebieden van Drenthe en Groningen. Op de Valtherdijk in Valthermond werd op 2 mei van dit jaar een lege auto met een mestafsluiter gevonden door de politie. Zo kwamen twee verdachten in beeld. De eigenaar van de auto ontkende dat hij iets met de diefstal te maken had. De man verklaarde dat hij zijn auto geregeld uitleende aan zijn medeverdachte.

Poepdingetjes

Van deze verdachte uit Stadskanaal was de portemonnee gevonden in de auto met de mestafsluiter in Valthermond. De man zei tegen de politie dat hij zijn portemonnee was verloren. Hij zei niets te weten van de mestafsluiter die in het voertuig lag. Uit onderzoek van de politie bleek dat hij appjes had verstuurd, waarin stond: afsluiters, poepdingetjes. De verdachte zou behoren tot een groep drugsverslaafden die mestafsluiters verkocht om drugs te kunnen kopen. ,,Maar wie wat deed, is niet duidelijk geworden”, stelde de politierechter vast bij het voorhouden van het dossier.

Geen bewijs dat verkochte afsluiters waren gestolen

In het onderzoek kwam de politie ook uit bij oud-ijzerhandel Virol in Winschoten. Daar waren mestafsluiters verkocht. Volgens de officier van justitie is er geen bewijs dat deze afsluiters waren gestolen. De officier stelt dat alleen voldoende bewijs om de verdachte uit Stadskanaal te veroordelen voor heling van de mestafsluiter die in de auto lag. De politierechter is niet met de officier eens. Ook voor de heling is volgens haar onvoldoende bewijs. De inwoner van Stadskanaal is vrijgesproken.

Gedupeerd

De schadevorderingen van de boeren zijn afgewezen. Volgens de politierechter hebben zes gedupeerden aangifte gedaan. ,,Zet maar in de krant dat er wel dertig boeren gedupeerd zijn”, reageerde een van de aanwezige boeren. ,,Lang niet iedereen heeft aangifte gedaan.” De boeren noemen het dieptriest dat de verdachte is vrijgesproken.