Drie kwartjes en een plekje vooraan bij de brand voor de paardenoppas

Aan de Fraeylema koetsentocht doen zaterdag 31 augustus 25 historische rijtuigen mee. De tocht wordt dit jaar voor de 24e keer gereden. Eén van de blikvangers is een antieke brandweerkoets.

Onder de aanspanningen, ook wel aangeduid als rijdende monumenten, bevinden zich twee originele postkoetsen, een boulevardtram, een Belgische bierwagen en de door twee paarden getrokken antieke brandweerkoets van het Brandweermuseum uit Sappemeer.

De 23 kilometer lange tocht begint 31 augustus om 10.30 uur bij manege De Woldstreek aan de Schildwolderdijk in Schildwolde en eindigt om 16.00 uur bij de Fraeylemaborg in Slochteren.

Paarden verantwoord naar de vlammen leiden

De brandweerkoets laat zien hoe honderd jaar geleden met een door paarden getrokken stoomspuit op een rijtuig, een brand werd geblust. De koetsier van de brandspuit had de taak om de paarden verantwoord naar de vlammen te leiden, een oogje op de dieren te houden, de stoomspuit of schuimblusser onderhouden en tegelijkertijd een brand te blussen.

Vanuit het publiek werd iemand aangewezen om de paarden vast te houden, terwijl de koetsier aan het blussen was. ,,Deze paardenoppas kreeg drie kwartjes voor zijn inspanningen en stond vooraan bij de brand’’, zegt Roel de Vries uit Siddeburen, secretaris van de stichting Fraeylema koetsentocht.

Hij tekent met voorzitter Co van Rooyen uit Lageland en penningmeester Dirk de Vries uit Slochteren sinds jaar en dag voor de organisatie van de tocht.

Gepoetste paarden, traditionele rijtuigen en historische kleding

Bij de Fraeylema koetsentocht draait het om glanzend gepoetste paarden, traditionele rijtuigen en historische kleding. Volgens de stichting is de tocht de afgelopen 25 jaar een ware traditie geworden, cultureel erfgoed dat bij de provincie Groningen hoort als de Martinitoren bij Stad.

De aanspanningen worden niet officieel gejureerd, maar beoordeeld op veiligheid. Het rijdende materieel wordt voorafgegaan door vier herauten op Groninger paarden, vergezeld door IJslandse paarden.

Stichting Fraeylema koetsentocht zoekt continu vrijwilligers. Niet alleen voor het organiseren en begeleiden van de tocht, maar ook voor bestuursfuncties.

Roel de Vries: ,,Al zijn wij als stichting vanzelfsprekend blij met de bijdragen van dorpsverenigingen, verkeersregelaars, politie, EHBO, dierenarts, hoefsmid en vrijwilligers voor de inwendige verzorging van mens en paard.’’

www.fraeylemakoetsentocht.nl