Vrouw (40) staat terecht voor grote brand Winschoten

Winschoten is qua grote branden wel wat gewend. Toch was de schrik groot toen vuur in de nacht van 3 op 4 januari dit jaar twee winkelpanden in de as legde in de Langestraat. Uit voorzorg werd het hele centrum van Winschoten afgesloten.

Donderdag staat een 40-jarige vrouw uit de gemeente Stadskanaal voor de rechtbank in Groningen terecht; zij wordt verantwoordelijk gehouden voor de brand. De verdenking is dat zij op een bovenverdieping van een van de panden een matras in brand heeft gestoken.

Het vuur greep razendsnel om zich heen. In korte tijd veranderde een deel van de winkelstraat van Winschoten in een ravage. De brandweer wist met veel moeite te voorkomen dat omliggende panden in het vuur verloren gingen. Van het naastgelegen pand (voorheen Dixons) bleef alleen de voorgeven overeind. Andere panden liepen water- en rookschade op. Ook kwam asbest vrij.

Pand was 250 jaar oud

Het uitgebrande pand van voorheen de ondernemersfamilie Smid (kachels en huishoudelijke artikelen) was 250 jaar oud. Op het moment van de brand stond het winkelpand te huur. De verdachte huurde mogelijk een bovenverdieping.

Drie weken na de brand deed de politie via de sociale media een oproep om informatie. Het onderzoek richtte zich op twee mannen in een auto die voorafgaand aan de brand bij het pand was gezien. De oproepen leverde onder meer videobeelden op van de auto en de inzittenden. Eind februari werden een 36-jarige man uit Oude Pekela en een 40-jarige vrouw uit Onstwedde aangehouden.

Tekst en uitleg

De man werd een paar dagen na zijn aanhouding in vrijheid gesteld, de vrouw zit nog vast en mag donderdag in de rechtszaal tekst en uitleg geven. Behalve brandstichting wordt zij verdacht van diefstal. De man staat niet terecht.

Brandstichting wordt gezien als een zeer ernstig strafbaar feit. In dit geval zou er ook sprake zijn geweest van levensgevaar voor mensen in omliggende panden. Er vielen geen gewonden. Zouden er wel slachtoffers zijn gevallen, dan kan voor brandstichting zelfs een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd.

De rechtbank heeft een halve dag voor de behandeling van de strafzaak uitgetrokken. Het proces is te volgen op dvhn.nl