De Lichtweek van Wedde (de klassieker onder de feestweken) kan weer vooruit

De Lichtweek van Wedde, de oudste feestweek van Oost-Groningen, kan weer vooruit. De organiserende stichting heeft weer voldoende bestuurders.

Vorig jaar, na de zestigste editie, lieten vijf van de acht bestuursleden weten te willen stoppen, om verschillende redenen. Het einde van het evenement dreigde toen.

Nieuwe bestuurders

,,Met maar drie mensen kun je zo’n week niet organiseren’’, zegt voorzitter Erik Middel. ,,Maar gelukkig heeft een van de vijf besloten toch te blijven en hebben anderen, inwoners van Wedde, zich gemeld voor een bestuursfunctie. Zij wilden niet dat de Lichtweek zou verdwijnen. En daardoor hebben we nu weer een bestuur van zeven mensen.’’

Fenomeen

Het was niet de eerste keer dat het evenement werd geconfronteerd met een fenomeen van deze tijd: het steeds moeilijker kunnen vinden van vrijwilligers voor bestuursfuncties. Maar steeds weer stonden mensen op die hun schouders eronder wilden zetten.

,,Gelukkig maar, want als zo’n evenement eenmaal is verdwenen, keert het ook niet zo snel terug’’, aldus Middel. ,,Ook deze keer is het dus goed gegaan. We kunnen de komende jaren weer vooruit en kunnen 2 september het startschot geven voor de 61ste editie.’’

Versierde en verlichte tuinen

Tijdens die editie zullen veel inwoners van Wedde hun tuinen versieren en ’s avonds verlichten. In die avonduren komen mensen uit de hele regio naar het dorp om door de straten te rijden en de tuinen te bekijken. Dat verlichten is sinds het begin een vast onderdeel van de feestweek.

Praalwagens

,,Het enthousiasme voor het verlichten van de tuinen is nog altijd aanwezig’’, stelt Middel. ,,Dat maakt duidelijk dat het draagvlak voor de Lichtweek, waar het om het deelnemen gaat, nog altijd groot is. Dat zie je ook bij andere onderdelen. Zo beginnen we met een optocht van praalwagens en daar hebben we dit jaar ook weer voldoende van.’’

Een braderie, fietstocht en andere activiteiten in en rond de feesttent in het hart van het dorp, en onder meer een optreden van de band Melrose, maken de Lichtweek compleet.