Aaibaar wild zwijn op Waterbei in Winschoten

Wilde zwijnen voelen zich thuis in Nederland. Als inheemse diersoort horen ze ook thuis in ons land, maar volgens het huidige beleid mogen ze slechts in enkele gebieden leven. Voor overige gebieden geldt een provinciaal nulstandbeleid. Dat betekent dat er formeel geen enkel wild zwijn mag leven. Een uitzondering is gemaakt voor het tweedaagse straattheaterfestival Waterbei in Winschoten.

Zaterdag 31 augustus slentert derhalve een wild zwijn door het centrum van Winschoten.

Urki en Baraka zijn twee holbewoners uit de oertijd. Ze zochten naar het einde van de wereld, maar verdwaalden diep in het Zwarte Woud. Daar troffen ze een groot wild zwijn. Vervolgens maakten ze een lange reis door de tijd met het beest om op miraculeuze wijze terecht te komen in de wereld van de moderne mens.

En zo kan het gebeuren dat Urki en Baraka en hun wild zwijn 31 augustus over de Venne en langs en in winkelcentrum ‘t Rond te bewonderen zijn.

Lief voor kinderen, aaibaar en zelfs fotogeniek

Het wild zwijn is na al die omzwervingen niet zo wild meer, het beest van Urki en Baraka is eerder een mak zwijn. Het zwijn is lief voor kinderen, aaibaar en zelfs fotogeniek.

Het zwijn voelt zich thuis op festivals en doet niemand kwaad. Risico’s op schade aan landbouwgewassen is er niet. Drie keer (11.00, 13.00 en 15.20 uur) komt het wild zwijn tevoorschijn om zijn ronde door het centrum van Winschoten te doen.