Een toonbeeld van stabiliteit in Sellingen: de fietsdriedaagse

De avondfietsdriedaagse van Sellingen is een klassieker en een toonbeeld van stabiliteit. Donderdagavond werd de 43ste editie afgesloten. Daar deden 170 mensen aan mee.

,,Dat aantal hebben we zo ongeveer al jaren’’, vertelt mede-organisator Rita Smit. ,,Elk jaar weer fietsen zo’n 150 tot 200 mensen mee. Ze staan op campings in de buurt of komen uit Sellingen en de rest van de regio. Uit Winschoten bijvoorbeeld komen mensen met de auto hier naar toe om dan te gaan fietsen.’’

Toerisme

Smit is betrokken bij de Vereniging tot Bevordering van het Toerisme (VBT) in Sellingen. ,,We hebben een kantoor in het hart van het dorp, in het Hof van Sellingen. Daar geven we toeristen allerlei informatie. Maar we organiseren dus ook de avondfietsdriedaagse, al vele jaren lang.’’

Hasseberg

Met ‘we’ doelt Rita Smit ook op haar man Erik en nog zo’n tien andere vrijwilligers. ,,Onder hen is Henk Bos. Hij zet altijd de routes uit, van meer dan 30 kilometer. We hebben ook kortere route van 15.’’ Die routes brachten de deelnemers deze week op de eerste avond naar Kopstukken en Harpel en op de tweede over de grens, naar het Duitse Emsland. Die route over de grens liep over de Hasseberg, met 14 meter boven NAP de hoogste ‘berg’ van Groningen. De ‘beklimming’ van die heuvel is een jaarlijks onderdeel van de driedaagse.

Donderdag, op de slotdag, reden de 170 mannen en vrouwen in de richting van Ter Apel om na afloop in een feesttent in Sellingen uit te blazen en na te genieten.