Motorrijder in tranen na inzamelingsactie voor verwoeste trike

Willem Kooiman uit Nieuwe Pekela verloor zijn dierbaarste bezit: een glimmende rode trike.

Bijna honderd collega trike- en motorrijders deden zondagmiddag mee aan een ride-out speciaal voor Willem.

De actie is een initiatief van een groep trike-rijders om geld op te halen, zodat Willem een nieuwe kan kopen. De trike van Willem ging vorige maand in vlammen op bij een schuurbrand. „Hij dacht dat hij goed verzekerd was, maar dat bleek niet zo te zijn. Hij zat in zak en as,” vertelt Gerrit Frieling, één van de initiatiefnemers. De driewieler had een waarde van ongeveer 17.000 euro.

Goede doelen

Kooiman zet zich in voor goede doelen, waarbij hij vaak kinderen meenam op zijn trike om ze een leuke dag te bezorgen. Zo deed hij mee aan de Circuitdag Against Cancer, die jaarlijks wordt gehouden op het TT Circuit. „Soms deed hij zelfs twee tot drie ritten in een weekend, maar door de brand kon hij dit allemaal niet meer,” legt Frieling uit. „We besloten hem te helpen en deze actie op te zetten.”

Emotioneel

De optocht vertrekt rond 11.00uur uit Wedde om een ronde te maken van zo’n 100 kilometer door Groningen en Drenthe. Willem Kooiman rijdt mee achterop de voorste trike. „Het is geweldig”, zegt hij terwijl hij zijn tranen probeert te bedwingen. „Het is grandioos. Nu ervaar ik pas wat die mensen voelen als wij ze meenemen.”

Hoeveel geld in totaal is opgehaald, is nog niet bekend. De teller voor een online-donatie staat inmiddels op meer dan 3200 euro.