Dakloze Stichting Oud Winschoten snakt naar nieuw onderkomen

De bestuurders en vrijwilligers van de Stichting Oud Winschoten zoeken uit alle macht naar een nieuw onderkomen. ,,We willen zo snel mogelijk weer mensen kunnen ontvangen’’, zegt Bert Smit.

Hij is bestuurder van de stichting die zich op allerlei manieren met de geschiedenis van Winschoten bezighoudt. De stichting heeft onder meer een archief met allerlei documenten en een grote collectie voorwerpen uit het verleden van Winschoten. Dat alles bevond zich lang in de voormalige bibliotheek in het stadscentrum.

Energievoorziening

Omdat dit pand werd gesloopt, verhuisde ‘Oud Winschoten’ met enkele andere organisaties naar het voormalige Lucas Ziekenhuis. Daar moest ze onlangs ook weg, omdat het pand werd afgesloten van de energievoorziening. Dit omdat de gemeente Oldambt en de eigenaar van het ziekenhuispand een verschil van mening hadden over de vraag wie de energierekeningen moest betalen.

Verhuisbedrijf

,,Sindsdien staat ons hele archief in opslag bij een verhuisbedrijf’’, zegt Smit. ,,Onze vrijwilligers kunnen niets doen en we kunnen bezoekers niet onze collectie tonen zoals we altijd deden. Mensen spreken ons daarop aan. We willen liever nog vandaag dan morgen naar een nieuw onderkomen. Het is inmiddels duidelijk dat er geen gemeentelijk pand voorhanden is waar we op korte of wat langere termijn in kunnen’’, aldus Smit.

Lege winkelpanden

En dus wordt de blik gericht op panden van particulieren en projectontwikkelaars. ,,Lege winkelpanden in de Langestraat bijvoorbeeld, of andere gebouwen in of nabij het centrum. Want dat is wel een voorwaarde; het onderkomen moet niet aan de rand van de stad liggen of op een industrieterrein, maar op een goed bereikbare plek nabij het centrum waar ook ouderen goed kunnen komen.’’

Bezuinigingen

Het probleem met die particuliere panden is volgens Smit de huurprijs. ,,De bibliotheek was van de gemeente en met de gemeentelijke subsidie van 10.000 euro betaalden we de huur. Maar hier hebben we het over veel grotere bedragen die we zelf niet kunnen ophoesten. We praten daarover met de gemeente en hopen met haar hulp een nieuwe – en hopelijk definitieve – plek te vinden. We kijken wel bezorgd naar de voorgenomen bezuinigingen van de gemeente. De subsidie aan ons staat op een lijst van mogelijke besparingen.’’

Wethouder Kees Swagerman (SP) van Oldambt bevestigt dat het zoeken naar een nieuw onderkomen in volle gang is. Hij laat ook weten dat voor het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, een andere gebruiker van de bieb en het ziekenhuis, een tijdelijk andere plek is gevonden: het voormalige gemeentehuis in Scheemda.