Jeneverstokerij opent midden in de Graanrepubliek

De beste plek voor een stokerij is midden in de Graanrepubliek (Oldambt), de graanschuur van Nederland en ook het grimmigste stukje van ons land. Dat dachten ook de heren van distilleerderij Alambik en streekboerderij De Zelfmakerij.

Door een samenwerking tussen deze twee bedrijven is een nieuw bedrijf ontstaan: Groninger Genever Stokerij, gevestigd in streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold.

Op de deel van deze Oldambtster boerderij verrijst een waar dorpsplein met authentieke huisjes, waaronder een jeneverstokerij. In de stokerij wordt op ambachtelijke wijze jenever gestookt volgens eeuwenoude kennis, in een eigen ontworpen Alambikketel. Stoken in een Alambikketel zorgt ervoor dat de esters die ontstaan bij het stoken op open vlam, meekomen in het destillaat. Esters zijn belangrijk voor de smaak van de drank.

Deze manier van ambachtelijk stoken zie je bijna niet meer in Nederland. Door te stoken met Alambikketel ontstaat een sterke en volle jenever met meerdere smaaklagen: voor een moment van reflectie.

De werknemers van brouwerij Maallust uit Veenhuizen mochten als eerste intekenen voor een rondleiding en presentatie in de jeneverstokerij. Afgelopen zondag kregen 30 medewerkers en partners letterlijk een voorproefje. De reacties waren, volgens de initiatiefnemers, veelbelovend.

Meer informatie op http://groningergeneverstokerij.nl/