Humorvolle show over lastige pubers in De Klinker

Pubers, ze kunnen je tot waanzin drijven maar het zijn ook jonge mensen met een passie die een identiteit ontwikkelen. In de voorstelling Tis Hier Geen Hotel, op vrijdag 8 november te zien in theater De Klinker in Winschoten, komen alle facetten van pubers aan de orde.

De theatermakers Hanneke Drenth, Dianne Liesker en Ellen Dikker staan komend seizoen niet alleen met de voorstellingen Tis Hier Geen Hotel op de planken, ze maken hem ook zelf. "De voorstelling is gebaseerd op de website tishiergeenhotel maar wij hebben verder de vrije hand gekregen. En dat is natuurlijk erg leuk", zegt Hanneke Drenth.

"De afgelopen jaren, sinds ik vijf jaar geleden stopte met Dames Voor Na Vieren, speelde ik vooral rollen in musicals en
toneelstukken. Maar ik ben natuurlijk ook theatermaker en geniet erg om weer zelf iets temaken."

En in dit proces vullen de dames elkaar goed aan. "We hebben ieder een eigen discipline. De een is stand-upper, de ander schrijft en schrijft grappige scènes en ik schrijf zelf vooral veel liedjes en ook scènes. We hebben regisseur Jeroen Woe die alles monteert. Het is heel fijn om samen te werken."

Terwijl haar collega's Dianne en Ellen zelf pubers over de vloer hebben, zijn de kinderen van Hanneke van 6 en 8 jaar nog niet aan de puberleeftijd toe. "Gek genoeg kon ik me zelfs toen ze nog heel klein waren op verheugen dat ze puber zouden zijn. Als ze als jonge mensjes op zoek gaan naar hun eigen identiteit en je gesprekken kunt voeren over hun passies", zegt Hanneke Drenth.

Herinneringen
Voor het schrijven heeft Hanneke ook geput uit herinneringen uit haar eigen puberteit. "We hebben op een gegeven moment afgesproken om onze dagboeken erbij te halen. Daar was ik eerst niet zo enthousiast over want dat was toch mijn eigen leventje. Het bleek toch waardevol te zijn", zegt ze.

Volgens Hanneke is er op zich niet veel verschil tussen de pubers van toen en nu. "Natuurlijk de pubers van nu hebben te maken met social media, telefoons en bijvoorbeeld magister waardoor ouders hun schoolresultaten op de voet kunnen volgen." Maar ook vroeger waren pubers bezig met een weg vinden in sociale contacten en het ontwikkelen van een
eigen identiteit. Dat gaat gepaard met dezelfde struggles.

Hanneke kijkt uit naar september als ze met de voorstelling in try out gaan. "Zodra we voor publiek gaan spelen, weten we wat de dynamiek is en of er nog iets mist. Dan zullen we er echt nog wat aan veranderen. Ik denk dat het leuk is voor iedereen die pubers heeft, ze heeft gehad of zelf puber is geweest. Ach die puberteit. Ook dat is een fase die toch ook
gewoon weer over gaat", lacht ze.

Voorstelling
De voorstelling is geïnspireerd op de website van Saskia Smith en Martine de Vente. Voor informatie en kaarten www.indeklinker.nl.