Twaalf jaar na dato: Hereniging tussen Janet Weijers uit Bad Nieuweschans en Bosnische Zelijka Maksinovic

Na het lezen van een artikel in de krant over Europaschap Kinderhulp besloot Janet Weijers uit Bad Nieuweschans in 2007 om een kind uit het naoorlogse Bosnië voor een korte vakantie bij haar op te vangen. Nu, twaalf jaar na dato, kwam dat kind van toen, Zelijka Maksinovic, bij haar op bezoek.

Zelijka, nog altijd woonachtig in Bosnië op 20 kilometer van de Servische grens, en Janet hielden nadien contact, door elkaar te schrijven, te mailen en via Facebook.

Bosnië is nog steeds een land waar het niet gemakkelijk is om te leven, vertelt Zelijka. “Ik heb het geluk gehad om een universitaire studie, chemistry/technonology, te kunnen volgen, en wist op mijn 23e jaar een mooie baan te bemachtigen. De salarissen liggen echter zo laag dat ik nog steeds bij mijn ouders moet wonen."

Situatie na de oorlog

"Hoewel ik  niet direct iets van de oorlog heb meegemaakt, omdat ik in 1995 is geboren, weet ik nog wel de situatie na de oorlog. Geen huis, geen geld en leven van wat de mensen ons gaven. Hoewel het nu wel beter gaat, is het voor veel mensen, ook voor ons, nog altijd moeilijk om een behoorlijk bestaan op te bouwen.”

Zelijka, die ook nog een broer heeft, leefde met haar vader en moeder een tijdje op straat. Ze kan zich hiervan overigens niets meer herinneren, en foto’s zijn er ook niet gemaakt, want er was helemaal niets meer.

Een hele moeilijke periode

“Het was voor ons een hele moeilijke periode na de oorlog, want wij hebben alles verloren, ons huis en alles wat wij bezaten." Bovendien had haar vader geen werk meer. "Gelukkig gaat het nu wat beter en is er weer werkgelegenheid in de industrie en in de winkels." De inkomens zijn laag. "Het zal nog een hele tijd zal duren, voordat het ook allemaal wat beter gaat”, denkt Zelijka.

Zelijka blijft in totaal tien dagen in Nederland. Er staan tal van uitstapjes op de rol, zoals een bezoek aan Nieuwe Statenzijl, Termuntenzijl en een middagje Thermen Bad Nieuweschans. Ook willen de twee nog een dag naar Groningen. Eigenlijk hadden ze ook nog een bezoek willen brengen aan het eiland, maar gezien het matige weer, zien de twee daarvan af.

Met elkaar in contact blijven

Janet en Zelijka hopen nog lang met elkaar in contact te blijven. "Want we hebben de afgelopen jaren al heel wat lief en leed gedeeld."