Orthodontist uit Winschoten moet 95.000 euro boete betalen na valse declaraties

Orthodontist Roelof Potgieser uit Winschoten heeft een beroepszaak tegen een boete die hem is opgelegd wegens te hoge declaraties verloren.

De orthodontist liet patiënten meer betalen dan in Nederland is toegestaan. Dat deed hij door de behandeling op papier in Duitsland te laten plaatsvinden. Hij kreeg daarvoor in 2015 een boete van de Nederlandse Zorgautoriteit. Daartegen ging hij in beroep. Die zaak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft hij verloren.

Potgieser moet een boete van 60.000 euro betalen voor zijn bedrijf en nog eens 35.000 euro als persoon. Dit omdat hij in 2013 en 2014 bij 243 patiënten 420 euro te veel in rekening bracht.

Behandeling in Nederland

In Nederland bestaan wettelijke maximumtarieven voor orthodontisten. Potgieser heeft ook een praktijk in het Duitse Leer. Daar liet hij het behandelplan maken voor de patiënten. Op die manier meende hij Duitse tarieven te kunnen berekenen.

,,De behandeling zelf vond helemaal in Nederland plaats’’, schrijft het College van Beroep. ,,De inschrijving en het aanmaken van de patiëntenkaart, het maken van de gebitsafdrukken en röntgenfoto’s, en het plaatsen van de beugel. Het behandelplan maakte de orthodontist in zijn praktijk in Leer aan de hand van de in Winschoten genomen gebitsafdrukken en röntgenfoto’s. De patiënt hoefde daarvoor niet naar Leer te komen.’’

Zelfbeschikkingsrecht

Potgieser zelf heeft altijd gezegd dat het de vrije keus van zijn patiënten was om de Duitse tarieven te betalen. Door de lage maximumtarieven in Nederland zouden hier minder uitgebreide behandelingen mogelijk zijn dan in Duitsland, stelde hij. Op zijn website schrijft Potgieser dat hij hoogwaardige specialistische orthodontie wil blijven aanbieden en dat de Nederlandse Zorgautoriteit zijn patiënten hun zelfbeschikkingsrecht afneemt.