Roegbainder Trappers in Pekela springen in de bres voor zieke Harm Velt

De Roegbainder Trappers uit Pekela springen in de bres voor Harm Velt, bij wie op 29 januari dit jaar slokdarmkanker is geconstateerd. Om geld bijeen te sprokkelen voor een operatie van Harm in Duitsland wordt voor zondag 8 september een wielertocht georganiseerd. Startpunt is De Pekelahof in Oude Pekela.

Er worden twee lussen van circa 50 kilometer gereden. Bij een tussnstop kan een kop koffie met appelgebak worden genuttigd voor vijf euro. Dit geld komt ten goede aan Harm. Wie wil deelnemen aan de fietstocht betaalt 10 euro. Ook dit geld gaat naar Harm. De start is om 9.00 uur. Wie mee wil doen dient zich vóór donderdag 5 september op te geven via roegbaindertrappers@gmail.com.

Ingezet op volledige genezing

Harm Velt (52), getrouwd en vader van twee kinderen, kreeg na het nare bericht van een arts te horen dat de slokdarmkanker operabel was. Uit diverse onderzoeken in het ziekenhuis - onder meer CT- en PET-scans - bleek dat er geen uitzaaiingen waren. Er zou, zo werd gezegd, worden ingezet op volledige genezing.

In de aanloop naar de (zware) operatie onderging Harm in de periode van 3 maart tot en met 5 april maar liefst 23 betralingen en 5 chemotherapieën. Vervolgens werd er op 28 mei wederom een CT-san en een PET-scan gemaakt. Wederom kwam naar voren dat er geen uitzaaiingen ware, wat betekent dat de operatie, waarbij een deel van de slokdarm zou worden weggehaald, doorgang zou kunnen vinden. 

Uiteindelijk stond de operatie voor 2 juli gepland. Voorafgaan moest Harm nog een aantal conditie- en krachttrainingen doen, om te bepalen of hij de operatie aan kon. Dit bleek positief. "Ik was in prima conditie en helemaal klaar voor de operatie", zegt Harm.

Tweede klap

Toen Harm (vroeger dan gepland) uit zijn narcose ontwaakte, kreeg hij echter een tweede klap te verwerken: Er waren door de artsen twee vlekjes van iets minder dan 4 milimeter groot op zijn lever aangetroffen. "Het beleid in Nederland is dan, dat de operatie wordt gestaakt."

"Na een periode van ongeloof en verdriet moet je jezelf weer bij elkaar rapen om te zien wat wel mogelijk is."

Helioskliniek

Harm las een verhaal van een Nederlandse meneer die acht jaar geleden ook was opgegeven door de artsen. Harm nam contact op. De man vertelde dat hij in de Helioskliniek in Duitsland is behandeld en geopereerd. Hij besloot ook aan te kloppen bij dezelfde kliniek. De kliniek in Duitsland heeft inmiddels zijn dossier en men heeft de in Nederland gemaakte scans bekeken. Gesteld werd dat Hans aldaar kans van slagen heeft. "De kliniek is tot het oordeel gekomen om er energie in te stoppen."

'Probleem' is echter dat het Harms' verzekering in Nederland nog niet heeft aangegeven de operatie c.q. behandeling (deel) te vergoeden. "Hoeveel exact de totale behandeling zal gaan kosten is op dit moment niet geheel vast te stellen. Het bedrag zal rond de 150.000 zijn."

Doneeractie

Als Harm het genoemde bedrag zelf moet ophoesten, heeft hij financiële steun. Hij roept daarom via doneeractie.nl mensen op om geld over te maken. Op dit moment staat de teller op bijna 13 mille. Wie Harm financieel wil steunen kan terecht op https://www.doneeractie.nl/cry-for-help/-37497