Appie Dijkstra uit Opende fokt twee nationale kampioenen

Op de KWPN Kampioenschappen, de nationale merriekeuring, groeide Appie Dijkstra uit het Groningse Opende uit tot topfokker. Zijn driejarige merrie Lolana werd uitgeroepen tot kampioen van haar leeftijdgenoten en zijn merrieveulen Orilana werd kampioen van de veulens.

„Dit is werkelijk ongekend”, stamelde Dijkstra, toen hij de tweede huldiging onderging. Dijkstra begon midden jaren ‘70 met het fokken van paarden en kocht een 3-jarige merrie van de hengst Magneet. Die liet hij meerdere malen dekken door de volbloedhengst Uppercut en Orilana is van die eerste merrie de zesde generatie.

Vijf generaties

Van de drie jarige Lolana begint de oorsprong in Noord-Holland. Daar zag Dijkstra een schitterende driejarige merrie van de hengst Solaris. Ook daarmee ging hij naar Uppercut. En nu vijf generaties verder leverde hem dat de nationaal kampioene op. Beide merrie hebben wel een gezamenlijke voorvader en dat is Houston.

Foto: Jacob Melissen

Sterk achterbeen

„Ik koos voor die hengst omdat ik houd van een paard met een sterk achterbeen en zowel het veulen als de driejarige hebben een zeer goed gebruik van het achterbeen en dat heeft sterk meegespeeld om tot deze voor mij zo gunstige uitslag te komen!, zei een stralende Dijkstra.