Oost-Groningse Liza en Berlijnse Monika al vijftig jaar vriendinnen

'In de vriendschap bestaat er een volmaaktheid waarvoor heel weinig vrouwen toegankelijk zijn', zei de Franse schrijfster Madeleine de Scudéry. Liza Riemeijer uit Scheemda en de in Berlijn woonachtige Monika Theuerkauf bewijzen al meer dan vijftig jaar dat vriendschap tussen vrouwen wel degelijk kans van slagen heeft. De vriendschap tussen Liza en Monika gaat terug tot 1968.

Liza: "Mijn vriendin en ik hebben elkaar voor het eerst ontmoet via Stichting Pax Christi (nu Pax Kinderhulp, red.). Dat was in 1968." Monika woonde destijds, en nu nog, in West-Berlijn. 

Zoals bekend werd najaar 1961 begonnen met de bouw van de Muur rond de Amerikaanse, Engelse en Franse zone. De spanning liep destijd hoog op. Toen leden van Pax Christi Nederland dat deel van Berlijn bezochten, stelden ze vast dat veel kinderen die daar leefden leden aan 'Inselkoller', ofwel 'Eilandgekte'. Pax Christi besloot een aantal kinderen weg te halen uit die gespannen situatie en ze een tijdje bij Nederlandse gezinnen op adem te laten komen.

Eén van hen was Monika, die is geboren in West-Berlijn. Het meisje ging voor zes weken naar Winschoten, de toenmalige woonplaats van Liza, haar ouders en haar zusje. Vier jaar later, in 1972, bracht Liza haar eerste tegenbezoek. 

Het contact bleef

"Monika kwam vervolgens ieder jaar bij ons, tot ze 18 jaar werd." Ook toen Monika haar man leerde kennen, bleef het contact. "Bijna iedere zomervakantie met haar man werd begonnen of afgesloten met een bezoek aan ons", vertelt Liza. 

Door het intensieve contact tussen Liza en Monike is er een hechte vriendschap ontstaan. "Ik ga zeker één à twee keer per jaar naar Berlijn om Monika te bezoeken", zegt Liza. "Omdat Monika werkzaam is in een kledingboetiek is het voor haar, wat betreft tijd, minder gemakkelijk om naar Nederland te komen.

Bij speciale gelegenheden, mooie en verdrietige momenten, is ze er wel. "Zoals met mijn trouwdag, de geboorte van mijn kinderen, toen mijn dochter is getrouwd en bij het overlijden van mijn zus, acht jaar geleden."

Mallorca

Om te vieren dat Liza en Monika al een halve eeuw vriendinnen zijn, boekten ze vorig jaar oktober een vakantie naar het Spaanse eiland Mallorca. "Daar hebben we onze 50-jarig jubileum uitgebreid gevierd."