Op zoek naar nachtvlinders in Ter Wupping

Tijdens de Nationale Nachtvlindernacht gaan in heel Nederland mensen op pad om naar nachtvlinders te kijken. Zo ook in Ter Wupping, bij Onstwedde. Dat gebeurt op op zaterdagavond 31 augustus van 21.00 tot 23.00 uur.

Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien en dus moeten ze gelokt worden. Dat gebeurt met speciale lampen bij een opgespannen laken. Dan wordt opeens zichtbaar hoeveel verschillende nachtvlinders er voorkomen. In Nederland zijn dat er meer dan 2000.

Ruiken

Om in het donker te kunnen leven hebben nachtvlinders zich op allerlei manieren aangepast. ’s Nachts, in het donker, zijn ogen niet zo nuttig. Nachtvlinders kunnen daarom niet zo goed zien, maar ze kunnen wel heel goed ruiken. Daarom gebruiken
nachtvlinders hun neus als ogen. Dat doen ze met hun antennes. Daarmee kunnen ze voedsel of andere vlinders over kilometers afstand ruiken. De mannetjes van de nachtvlinders hebben vaak antennes die heel erg geveerd zijn, zodat ze in de
paartijd de vrouwtjes nog beter kunnen ruiken.

Bij nachtvlinders eindigen de voelsprieten nooit in een knopje zoals bij dagvlinders en liggen de vleugels meestal plat over het lijf gevouwen als de vlinder in rust is. Nachtvlinders zijn meestal onopvallend gekleurd zoals bruin of grijs.

Verzamelpunt

Verzamelpunt voor de 'nachtvlinderwandeling' in Ter Wupping is bij het kruispunt Ter Wuppingerweg 20 in Onstwedde. Deelname bedraagt 7,50 euro; kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 5 euro; dit is inclusief koffie, thee, ranja met cake. Gedurende de avond zal de boswachter meer vertellen over de geheimzinnige wereld van de nachtvlinder.

Aanmelden
Aanmelden: via boswachter Flip, f.klatter@staatsbosbeheer.nl