Parade van bijzondere caravans op tweede Zuiderveen Festival in Winschoten

Het Zuiderveen Festival aan de rand van Winschoten beleeft zaterdag zijn tweede editie. Er worden opnieuw wonderbaarlijke caravans tentoongesteld.

Die caravans zijn van Pet van de Luijtgaarden. Hij is een kunstenaar uit Utrecht met een grote verzamelwoede. Die richt zich onder meer op tweedehands caravans. In de afgelopen jaren vergaarde hij zo’n zestig. Die beschilderde hij en in elke caravan gaf hij een andere verzameling een plek. Zo staat een caravan vol met citruspersen en een andere met videobanden.

Boerderij

Twintig van zulke ‘kunstcaravans’ staan in een boerderij in Zuiderveen, de buurtschap aan de rand van Winschoten. Die boerderij kocht hij enkele jaren geleden met enkele vrienden. Vorig jaar organiseerde hij daar voor het eerst, samen met onder anderen dichter Raymond Taams, een festival waarop de caravans bekeken konden worden en naar muziek kon worden geluisterd.

Brandweerautootjes

,,Dat beviel zo goed dat we nu een tweede editie houden’’, zegt Van de Luijtgaarden. ,,Dan kunnen de caravans opnieuw worden bekeken. Maar ik heb mijn verzameling ook uitgebreid met enkele oude auto’s en een brandweerauto. Die brandweerauto staat vol met mijn verzameling speelgoed-brandweerautootjes.’’

Van de Luijtgaarden woont nog altijd in Utrecht maar is regelmatig in Zuiderveen te vinden. ,,De grote wens is om van deze boerderij een museum te maken waarin mijn caravans te zien zijn.’’