Oprit N366 bij Pekela per direct afgesloten na ongelukken

De oprit Pekela-Zuid op de provinciale weg N366 is met onmiddellijke ingang afgesloten voor het verkeer. Dit vanwege een aantal ongelukken dat bij die aansluiting in de afgelopen periode gebeurde.

Het laatste ongeval deed zich deze week voor. Bij een botsing waren een vrachtwagen en twee personenauto’s betrokken. Dat was voor de provincie Groningen, de eigenaar van de weg, reden om meteen in actie te komen.

Veiligheid vergroten

De N366 loopt van Veendam naar Ter Apel en is in de afgelopen jaren op allerlei manieren aangepakt om de veiligheid te vergroten. Zo zijn verschillende ongelijkvloerse kruisingen aangelegd.

De verbreding en verdubbeling van het wegdeel tussen Veendam en Pekela, een van de drukste wegtrajecten in de provincie, is het volgende onderdeel van de aanpak. Vanwege die werkzaamheden is de noordelijke op- en afrit bij Pekela-Zuid al geruime tijd gestremd. Automobilisten, komend vanuit Winschoten, kunnen via die op- en afrit niet meer naar Stadskanaal rijden.

Parrallelweg

,,Via de zuidelijke op- en afrit was dat nog wel mogelijk maar die hebben we nu dus om verdere ongelukken te voorkomen ook afgesloten’’, aldus woordvoerder Jan Van der Meide. ,,Automobilisten kunnen daar wel over een parallelweg langs de N366 rijden en bij Alteveer weer van diezelfde N366 gebruik gaan maken. Hoe lang deze verkeerssituatie duurt, kan ik nog niet zeggen.’’

Funderingsmateriaal

De verdubbeling en verbreding van het deel Veendam-Pekela duurt overigens langer dan verwacht. De reden van de vertraging: een gebrek aan funderingsmateriaal. ,,Dat is momenteel moeilijk te krijgen’’, zegt Van der Meide. ,,Vanwege een groeiend aantal bouwprojecten is er meer vraag naar dit materiaal. Maar de bedoeling is dat eind dit jaar de verdubbeling en verbreding een feit is.’’

Ongelijkvloerse kruising

De grootscheepse aanpak van de N366 is daarmee nog niet voltooid. De kruising bij Pekela-Zuid, waarvan nu dus die onveilige op- en afrit is afgesloten, maakt ook nog plaats voor een ongelijkvloerse kruising. ,,Die ligt er in de zomer van 2020’’, zegt de woordvoerder.

Cijfers tonen aan dat dit project al zijn vruchten heeft afgeworpen. Het aantal ernstige ongevallen op de N366 is in de afgelopen jaren gedaald.