Klots - Progressief Winschoten (column David Stolk)

Mijn vader vertelde mij iets nieuws. Iets dat ik nog niet wist. Na zijn verhuizing van Den Bosch naar het net ontgonnen plan Noord van Winschoten, heeft hij zich schijnbaar aangesloten bij een nieuwe politiek partij. Progressief Winschoten. Een combinatie van de PPR, PSP en Dā€™66.

Je zou het nu de reële afsplitsing van Groen Links kunnen noemen. Hij vertelde mij over hun speerpunten. Dat waren er in hoofdlijnen wel twee, namelijk weer water op de Venne en minder bomenkap in Winschoten. Zij waren hun tijd ver vooruit.

Winschoten bouwt en werkt aan een nieuwe toekomst. Het ene project stapelt zich op het andere. Hoewel de SP wethouder die verantwoordelijk is voor de financiën de hand stevig op de knip probeert te houden, lijkt de liquiditeit van de jongste watergemeente tegen de plinten op te klotsen. Zonder blikken of blozen wordt de oude bibliotheek gesloopt ter wille van de poort van Winschoten. De brug naar Blauwestad staat nog op stapel en de ‘historische ’ haven behoeft ook een metamorfose. Terwijl er wordt geroepen dat de sportverenigingen hun eigen onderhoud moeten doen en de zwembaden moeten sluiten. Dat lijkt mij inderdaad een verstandig beslissing. Faciliteer de jeugd vooral niet om te gaan bewegen. In de jongste en vetste gemeente van Nederland.

Door alle perikelen rond de oude gebouwen in Winschoten, heeft de enige stichting die streeft naar een authentiek Winschoten geen onderdak meer. De oude bibliotheek was wellicht een onhandig gebouw. Maar het was er wel één met identiteit. Onder architectuur gebouwd, zoals dat genoemd wordt. Gelukkig is het oude stadhuis een rijksmonument, anders ging dit ook tegen de vlakte omwille van de kantoortuinen van de ambtenarij.

De partij waar mijn vader, naar eigen zeggen, lijstduwer was en waar de charismatische Bé Dommering op plek 3 op de lijst stond, heeft het niet gered. Het waren de tijden dat de Vendett werd gebouwd, dat er grote parkeerplaatsen werden gebouwd en panden als De Raad en de Albert Heijn zonder blikken of blozen toestemming kregen om hun foeilelijke gebouwen neer te zetten. Minder bomenkap? Juist meer. Water op de Venne? Die stinksloot? Gelukkig is deze gedempt, hoe kom ik anders met mijn auto bij de Albert Heijn?

Ik draag de heren van de stichting Oud Winschoten een warm hart toe en wie doet dat niet? Het is een uitgesproken schande dat deze welwillende vrijwilligers geen onderkomen kunnen vinden. Geef ze een plek in de historische haven, dan krijgt de naam misschien wat meer cachet. Ik weet nog wel een goede plek, de Halte Democratie. Een naam waar iedereen jeuk van zou moeten krijgen. Halte Oud Winschoten moet het worden. De gemeenteraad kan wel vergaderen in De Klinker, daar is op maandag toch niets te doen. Dan krijgt tenminste iedereen een podium.

Postuum krijgt de partij Progressief Winschoten mijn stem. Hoewel hun punten reeds worden verwezenlijkt. Er is een heus bomenplan en het water is terug op de Venne. Ja, een betonnen bak, waar je je hond nog niet in laat zwemmen. Maar het water is terug. Zoals mijn vriend Jeroen altijd wijselijk zegt: ‘’Laten ze ook maar direct een openlucht zwembad bouwen.’’