Eeuwfeest Ruiten Aa kanaal met spraakmakend concert

VLAGTWEDDE - De derde editie van het Ruiten Aa kanaal concert werpt haar schaduw ver vooruit. Het muziekevenement wordt gehouden op zaterdagavond 20 juni 2020, rond de langste dag van het jaar.

Plaats van handeling is het landhoofd aan de zuidzijde van de brug over het Ruiten Aa kanaal nabij de bedrijven Huls en Bos & Sluiter in Vlagtwedde.

De eerste twee gratis toegankelijke openluchtconcerten zijn gehouden in 2017 en 2018. Dit jaar stond het festijn niet op de kalender. "Maar in 2020 pakken we de draad weer op", vertelt Berny Jansema. De inwoner van Heiligerlee is sinds kort voorzitter van Stichting Ruiten Aa kanaal concert en was als floormanager in 2017 en 2018 nauw betrokken bij de organisatie.

"Het wordt een speciale editie op een wederom bijzondere locatie", vult artistiek leider Klaas Spekken uit Vlagtwedde aan. "Het Ruiten Aa kanaal bestaat namelijk 100 jaar, een mooi moment om flink in de bus te blazen."

"De voorbereidingen zijn inmiddels van start gegaan", vervolgt Berny. "Er wordt een tribune geplaatst met plek voor 1000 bezoekers die het concert gratis kunnen bijwonen en er komt een extra tribune met 200 zitplaatsen. Voor deze tribune moet echter wel een toegangskaartje worden gekocht, maar dat is dan inclusief een hapje en een drankje.

Verder is er gelegenheid om - net als bij het Prinsengrachtconcert in Amsterdam - vanaf een boot dichtbij het imposante podium naar de muziek te luisteren. En mocht de publieke belangstelling zo groot zijn, dat de tribune tot de laatste plek is bezet, dan is het altijd nog mogelijk om desgewenst aan de oever van het kanaal te zitten."

Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de invulling van het programma. "Ter gelegenheid van het eeuwfeest van het kanaal leggen we de lat hoog", benadrukt Klaas. "We willen een visitekaartje afgeven, zodat ook veel muziekliefhebbers uit andere regio's van het land het concert bijwonen. We willen laten zien hoe prachtig ons Westerwolde is.

Om te beginnen hebben we het Veenkoloniaal Symfonie Orkest onder leiding van Lubertus Leutscher vastgelegd. Verder kan het publiek luisteren naar onder meer musicalster Tony Neef, mezzosopraan Hanneke Tichelaar, bariton Roele Kok en zanger Arie Cupé, die ook de presentatie voor zijn rekening neemt.

In het voorprogramma treedt het homokoor Zangzaad op. We zijn nog druk bezig om Claudia de Breij en Mathilde Santing naar Vlagtwedde te halen. Nog even afwachten of het lukt. Jammer genoeg heeft Paul de Leeuw afgezegd. Hij gaat namelijk het theater in, hij heeft het te druk."

Begroting van 115.000 euro

De stichting werkt met een begroting van een slordige 115.000 euro. In de komende maanden worden fondsen en bedrijven aangeschreven en ook wordt subsidie aangevraagd. Daarnaast wordt een crowdfundactie gestart. "Als elke bezoeker bereid is om een paar euro over te maken, dan hebben we al een stevig financieel fundament gelegd."

Net als in de twee voorgaande jaren is 'verbinding' de rode draad van het concert. Deze keer wordt aandacht gevraagd voor de zogeheten LHBTI gemeenschap.

Cittaslow weekend

Berny Jansema en Klaas Spekken hopen dat rondom het spraakmakende Ruiten Aa kanaal concert meerdere activiteiten kunnen worden georganiseerd. "We zitten te denken aan een Cittaslow weekend. Veel bedrijven in de regio zijn supporter van Cittaslow, een internationaal keurmerk voor kleine gemeenten die het cultuurhistorisch erfgoed koesteren, maar ook gastvrijheid, het trots zijn op de plaatselijke tradities en het mooie landschap waar het goed toeven is.

Op 30 september vindt een bijeenkomst plaats met een aantal bedrijven om eens na te denken over de mogelijkheden om met elkaar op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 juni een boeiend programma samen te stellen. Van fietsroutes langs bijzondere bedrijven tot een proeverij. En nog veel meer."

Vrijwilligers

Om het Ruiten Aa kanaal concert in goede banen te leiden, zijn nog veel vrijwilligers nodig. Wilt u een handje helpen? Stuur dan een mail naar klaasspekken@gmail.com

Paul Abrahams