Expositie ‘Oorlog en Bevrijding Oost-Groningen 1940-1945’ in Beerta

De expositie ‘Oorlog en Bevrijding Oost-Groningen 1940-1945’ van het Bevrijdingsmuseum Noord-Nederland is van 27 september tot en met 13 oktober te zien in De Bartholomeuskerk in Beerta.

De expositie is voor, door en over mensen uit Oost-Groningen. Speciaal samengesteld voor de eigen regio zal deze expositie, volgens de samenstellers, de bezoekers aanspreken en herkenbare situaties laten zien. 

Bijzonder is de première van de in opdracht van het museum gemaakte nieuwe filmdocumentaire ‘Jan Kolder, stille held van De Bult’. In deze documentaire vertelt Johan Frye, die als kind van 5 jaar uit het hongerend Amsterdam op de boerderij in het Oost-Groningse De Bult was, het verhaal van moedig verzet en hulp aan de medemens in gevaar. Deze film maakt onderdeel uit van de presentatie Stille Helden. 

Foto’s en verhalen, kranten en tijdschriften, films, ooggetuigenverslagen, geluidsfragmenten en de voorwerpen uit de collectie vertellen samen het verhaal van de bevrijding van het noorden van ons land.

Ontwikkeling

In de exposities laat men de ontwikkeling zien, hoe het begon, het verloop van de oorlog. De gebeurtenissen voor, tijdens en na de bevrijding in 1945. De presentaties spelen in op de verwachtingen van de bezoekers en zijn zo opgezet dat iedereen er iets in kan herkennen. Door de keuze voor het noordelijke perspectief onderscheiden de presentaties zich sterk van andere oorlogs- en verzetsmusea in Nederland. Speciale aandacht is er voor de directe betrokkenheid van inwoners van het noorden, de verzetsmensen en de oorlogsslachtoffers  uit de eigen omgeving.

Diverse plaatsen
Het Bevrijdingsmuseum Noord-Nederland is als gast in verschillende gebouwen in het noorden van ons land. Lokaal en regionaal worden de tijdelijke exposities ingericht bij bestaande organisaties of expositieruimtes. Bijvoorbeeld specifiek over de plaatselijke bevrijding of een gebeurtenis in de regio. Dit past in het kader van de gemaakte exposities, steeds over plaatselijke of lokale gebeurtenissen en binnen de gemeente waarover de expositie is gemaakt. Dit betekent dat de presentaties in alle plaatsen anders zullen zijn.