Blij met kindcentrum, maar doel nog niet bereikt

Na ruim een eeuw verdwijnt vanaf vandaag de naam Feiko Clockschool van de gevel van het schoolgebouw, en toch is iedereen in Oude Pekela blij.

De roemruchte openbare school heet vanaf vandaag: Kindcentrum Feiko Clock. Apetrots zijn personeel, ouders, maar ook leerlingen op de nieuw ingeslagen weg. Want, na jarenlange discussie is het er eindelijk van gekomen. De Feiko - zoals de school bekend staat - heeft nu ook onderdak voor peuters (2-4 jaar). Een lang gekoesterde wens van schoolleiding en ouders.

Hoger aanrecht

Dat er behoefte is aan peuteropvang laten de laatste cijfers zien. ,,We zitten met zestien peuters nagenoeg vol. Binnenkort denken we een extra morgen open te gaan”, zegt mede-directielid Gerda Tepper. Na de maandag- , dinsdag - en donderdagmorgen komt er vrijwel zeker ook opvang op vrijdagmorgen.

Veel geld heeft het kindcentrum niet gekost. Er is een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd, zoals een deur in het lokaal die rechtstreeks naar buiten gaat. Ook is er een hoger aanrecht geplaatst. Die investering valt in het niets met de vele uren van overleg en vergaderen om tot een kindcentrum te komen. Die tijd is nu voorbij.

Een mooie stap is gemaakt en wordt vandaag officieel bekrachtigd met een nieuw logo en de nieuwe naam., maar het uiteindelijke doel is om uit te groeien naar een integraal kindcentrum. ,,En ook daarvoor moeten we weer veel overleg plegen, want de gemeente moet toestemming geven voor de verbouwing.” Veel schot zit er nog niet in. De gemeente hinkt op twee gedachten. Op enkele honderden meters staat schoolcomplex De Groenling. En die school puilt uit. De gemeente wil graag nog een lokaal bij de Feiko achter de hand houden voor het geval dat.

Babyopvang

Toch houdt Tepper er de moed in. ,,Ons doel is om tot een integraal kind centrum te komen. Dan kunnen baby’s ook bij ons terecht en kunnen we ouders en kinderen een doorgaande, vloeiende opvang bieden van 0-12 jaar. Wetenschappelijk is aangetoond dat dat het beste is voor het kind. Daarnaast hoeven ouders niet telkens te pendelen tussen twee locaties. Een voor peuteropvang en een voor babyopvang. Daarvoor moeten we een aantal slaapplaatsen inrichten, maar helaas ontbreekt daarvoor nog toestemming van de gemeente. En het kost de gemeente niets. Stichting openbaar onderwijs Oost-Groningen (SOOOG) neemt de kosten voor haar rekening.”