Kleindiershow WKPC blijft vernieuwen

De Winschoter Pluimvee en Konijnen Club (WPKC) organiseert voor vrijdag 27 en zaterdag 28 september haar jaarlijkse kleindiershow. Om het welzijn van de dieren te bevorderen, werd vorig jaar het aantal showdagen teruggebracht van drie naar twee. Nieuw dit jaar is de eendaagse caviakeuring op zaterdag.

Jan Dekker, secretaris WPKC: "De organisaties van kleindierliefhebbers zijn volop bezig de opzet van hun liefhebberij aan te laten sluiten bij de maatschappelijke ontwikkelingen, waarbij dierenwelzijn voorop staat. Ook voor de WPKC is dierenwelzijn een belangrijk onderwerp bij het organiseren van haar jaarlijkse kleindiershow. Zo werd vorig jaar het aantal showdagen teruggebracht van drie naar twee, waardoor dieren een dag minder 'van huis' zijn."

Ook dit jaar zet WPKC weer een stap door een eendaagse caviadag te organiseren. De cavia’s komen zaterdagochtend, worden die dag gekeurd en gaan in de namiddag weer met hun inzenders naar huis. Geen overnachting in een vreemde omgeving meer voor de cavia’s en daarmee wordt bijgedragen aan de bevordering van het dierenwelzijn.

Provinciale uitstraling

De WPKC-kleindiershow is een grote show met een provinciale uitstraling. Diverse speciaalclubs brengen er hun districtshow onder en de Groninger Pluimvee Club haar clubshow. Het organiseren van een dergelijk grote show waar ook dit jaar weer ruim 800 kleindieren komen, vergt veel voorbereiding. Dekker: "Vooral de dagen voorafgaand aan de kleindiershow zijn hectisch. Vanaf maandag 23 september richten vrijwilligers de hal in, zodat op donderdagmiddag alle dieren een eigen plek hebben met stro, voer en water."

Wanneer vrijdagmiddag 27 september om 14.00 uur de deuren voor de bezoekers opengaan, kunnen ze verschillende soorten kleindieren bewonderen. Een grote verscheidenheid aan kippen, konijnen, duiven, watervogels en siervogels in diverse kleuren en veersoorten zijn aanwezig. Op zaterdag 28 september zijn maar liefst 63 cavia’s in diverse kleuren en haarsoorten te bewonderen. De dieren zijn allemaal door keurmeesters beoordeeld. De beoordeling met het predicaat hangt op de kooien van de dieren, zodat de bezoekers deze kunnen lezen.

Ook Aviornis is dit jaar weer aanwezig. Ze tonen zeer zeldzame vogels uit vogelparken en van particuliere collecties.

Naast de tentoongestelde dieren bieden fokkers ook kleindieren aan ten verkoop, zijn er diverse stands aanwezig en kunnen beginnende hobbyisten informatie krijgen over het houden van kleindieren.

Eurohal van Van der Valk

Bezoekers zijn welkom op de kleindiershow op vrijdag 27 september 2019 van 14.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 28 september 2019 van 10.00 tot 16.30 uur in de Eurohal van Van der Valk, Burgemeester Omtaweg 4 in Zuidbroek. De entreeprijs is vier euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Een catalogus kost vier euro.