Groningen Airport Eelde binnen de normen voor geluid en milieu

Groningen Airport Eelde (GAE) is, net als voorgaande gebruiksjaren, binnen de geluid- en milieunormen gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wel hebben twee luchtvaartmaatschappijen op GAE niet de juiste vertrekprocedures gevolgd. Zij hebben een waarschuwingsbrief ontvangen.

Daarnaast beging het vliegveld een overtreding met betrekking tot de openingstijden van de luchthaven. Een vlucht vond namelijk ongeoorloofd buiten de openingstijden plaats. Hiervoor heeft GAE een waarschuwing ontvangen. De openingstijden van de luchthaven zijn bedoeld ter bescherming van de omwonenden.

Bijzonder situaties

Een vlucht buiten openingstijden is alleen toegestaan in bijzondere situaties, zoals medische noodgevallen, hulpverlening of een technische storing. In totaal vertrokken afgelopen jaar 353 vluchten buiten openingstijden.

Het merendeel van deze vluchten (340) viel in in de categorie reddingsacties, hulpverlening of medische vluchten. De overige dertien waren commerciële vluchten die door uiteenlopende reden niet op tijd konden landen of vertrekken.