Grootste zonnepark van Nederland komt in Vlagtwedde, park in de tweede helft van 2020 volledig operationeel

Er wordt binnenkort in Vlagtwedde gestart met de bouw van het grootste zonnepark in Nederland. Impax, de vermogensbeheerder die investeert in de overgang naar een duurzamere wereldeconomie, en Solarcentury hebben officieel de bouw- en onderhouds­overeenkomst getekend.

Het zonnepark in Vlagtwedde met een vermogen van 110 Megawatt (MW) bestaat uit bijna 350.000 zonnepanelen op een oppervlak van ruim 100 hectare. In totaal zal het zonnepark jaarlijks 104.000 Megawattuur (MWh) kunnen produceren. Dit is genoeg om ruim 30.000 huishoudens te voorzien van stroom. Naar verwachting zal het park in de tweede helft van 2020 volledig operationeel zijn.

Gemeentelijke ambitie

Het zonnepark levert een forse bijdrage aan de gemeentelijke ambitie om in 2035 energieneutraal te zijn en om een groot deel van de eigen energiebehoefte lokaal op te wekken. De gemeente heeft de vergunning afgegeven; eveneens bezit het park een SDE-subsidiebeschikking.

Evert Vlaswinkel van Solarcentury: „In overleg met de omwonenden en de lokale energie coöperatie STUW zijn er afspraken gemaakt over de vormgeving van het park en over de rol en bijdrage van de omgeving. Zo is er in de omgeving grenzend aan het zonnepark een blauwe bessenkwekerij gerealiseerd, welke nog eens 24 hectare behelst. De bessenkwekerij zorgt voor een goede landschappelijke inpassing van het zonnepark en levert naast het zonnepark zelf extra werkgelegenheid op.”

Powerfield en Solarcentury

Het project is geïnitieerd door Powerfield en mede-ontwikkeld door Powerfield en Solarcentury, waarbij Solarcentury het park zal bouwen en onderhouden voor de eigenaar en investeerder Impax.