Documentaire over de gespletenheid van Diego Maradona in vanBeresteyn

Voor velen geldt hij als de beste voetballer ooit, anderen zien hem als een corpulente aan drank en drugs verslaafde dwaas: Diego Armando Maradona. Oscarwinnaar en documentairemaker Asif Kapadia, bekend van zijn eerdere films over coureur Ayrton Senna en zangeres Amy Winehouse, heeft de gespletenheid van Pluisje, zoals zijn bijnaam luidt, op beeld vastgelegd. de documentaire is dinsdag 1 oktober te zien in vanBeresteyn in Veendam.

Zijn arme jeugd in een sloppenwijk, zijn liefhebbende vader en moeder, de doorbraak bij Boca Juniors, een half mislukte transfer naar Barcelona, vechtpartijen, voetbalhoogstandjes en zo nog wat zaken schieten voorbij, terwijl een auto door het krankzinnige verkeer van Napels stuurt en de kijker voetbalicoon Pele hoort zeggen dat Maradona weliswaar heel goed is, maar ‘psychisch nog niet klaar voor zoveel verantwoordelijkheid’.

Archiefbeelden

Nog voordat de titel van Asif Kapadia’s documentaire, die volledig uit archiefbeelden bestaat, over Diego Maradona in beeld is verschenen, heeft de film al een wervelwind aan informatie overgebracht. In een knappe, snelle montage is het leven van de Argentijnse voetballer samengevat voordat hij in 1984 bij de club SSC Napoli begint. Zo zijn uitzinnige en losgeslagen fans te zien als de supervoetballer scoort.

Maar ook de donkere kant van grote roem is te zien. Zijn drugsgebruik en banden met de Italiaanse Napolitaanse maffia zijn de inktzwarte schaduwkanten in deze rijke biografische sportdocumentaire.

Reserveren

De documentaire over Maradona in vanBeresteyn begint om 20.00 uur. Reserveren kan via de website, 0598-634566 of bij de theaterkassa, geopend van maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.30 uur.