Groningse kledingbanken Maxima in duurzame 100 van onderop van Trouw

De Groningse kledingbanken Maxima staan in de Duurzame 100 van onderop van dagblad Trouw.

Trouw stelt jaarlijks een Top 100 samen van mensen of organisaties die voorop lopen in de verduurzaming van Nederland. Dit jaar wordt een ‘burgerinitiatief duurzame 100 van onderop’ opgesteld.

Geheim op welke plaats Maxima staat

Trouw bericht kledingbanken Maxima dat ze in deze duurzame 100 van onderop staat. Het blijft nog even geheim op welke plaats het initiatief staat.

,,Maar een plaats op de ranglijst, op welk nummer dan ook, is een prestatie om trots op te zijn.’’

Maxima vermindert de afvalberg

Jaarlijks wordt er in Nederland 124 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Bij de kledingbanken Maxima, met zes vestigingen in de provincie Groningen, krijgt kleding een tweede leven en vermindert daarmee de afvalberg.

Wekelijks wordt er bij alle Maxima’s in totaal ongeveer 4000 kg kleding verwerkt. Ongeveer de helft is van goede kwaliteit, als nieuw en gaat in de winkel.

De andere helft gaat naar een textielverwerkend bedrijf of gaat naar een kringloopwinkel, wordt als grondstof gebruikt voor nieuwe kleding, vloerbedekking of isolatiemateriaal.

Restpartijen krijgen bij Maxima weer een tweede leven

Daarnaast komen er van winkels restpartijen kleding en schoenen, die bij Maxima weer een tweede leven krijgen.

10 oktober vindt in pakhuis De Zwijger in Amsterdam een festival rond de Duurzame 100 van onderop plaats. Daar wordt ook bekend op welke plek het Groningse initiatief staat.