De Grootste Groninger: al 600 stemmen, een duidelijke koploper

In de finaleronde van de verkiezing voor de Grootste Groninger is de stembus nog twee dagen geopend. Inmiddels hebben bijna 600 mensen hun stem uitgebracht.

In de tussenstand staat een van de vijf finalisten betrekkelijk ruim op kop, waarbij van een definitieve beslissing nog geen sprake hoeft te zijn.

Groninger Geschiedenis

Wie die koploper is? Waar in de afgelopen weken, bij de voorronden, steeds de naam van de tussentijdse koploper werd vermeld, gebeurt dat deze week niet. Komende zaterdag, op de Dag van de Groninger Geschiedenis, wordt bekend gemaakt wie de finaleronde heeft gewonnen. En wie daarmee door de lezers van tot Grootste Groninger is verkozen

Wordt het Ede Staal, zanger van Groningse liedjes? Wordt het Aletta Jacobs die streed voor emancipatie en gelijkheid? Of Jan Uitham die geschiedenis schreef als marathonschaatser? Krijgt Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van wat nu de Rijksuniversiteit Groningen is, de meeste stemmen? Of zijn die voor Grietje Hooghoudt, drijvende kracht achter de beroemde likeurstokerij?

Honderden mensen

Zij allen wonnen in de afgelopen weken de voorronden in de categorieen kunst en cultuur, religie en politiek, sport, wetenschap en industrie en bedrijfsleven. Bij die voorronden brachten vele honderden mensen hun stem uit. Datzelfde beeld zien we in de finale. Die finale duurt nog tot donderdag middernacht. Tot dan kan via de website van deze krant, www.dvhn.nl. worden gestemd.

In 2002 waren het de Britten die de eerste grootste-landgenoot-verkiezingen organiseerden. Winston Churchill won die. De Duitsers gaven Konrad Audenauer de titel, in Frankrijk won Charles de Gaulle, Willem van Oranje kreeg de meeste stemmen in eigen land. Het woord is nu aan de Groningers. Wie benoemen zij tot hun grootste provinciegenoot?