Staatsbosbeheer is 120 jaar: vier beheerlocaties openen deuren voor publiek

De beheerlocaties Lauwersmeer, Westerkwartier, ‘t Roegwold en Westerwolde van Staatsbosbeheer zijn zaterdag 19 oktober open voor publiek. Aanleiding is het 120 jaar van de bos- en natuurbeheerder van de Nederlandse staat.

Op beheerlocatie ‘t Roegwold in Hellum worden presentaties gegeven over de inrichting van ‘t Roegwold, foto’s tentoongesteld van natuurfotograaf Wilco van der Laan en uitleg gegeven over essentaksterfte (en de aanpak ervan).

Verder staan bootexcursies naar de veenmosrietlanden van het Schildmeer alsmede wandelexcursies door het nieuwe deelgebied Haansvaart geprogrammeerd.

Kinderen kunnen waterbeestjes en vissen vangen.

Lauwersmeer

Bezoekers van activiteitencentrum Lauwersnest in Lauwersoog kunnen hun eigen haardhout kloven, een planetarium bezoeken, zich laten rondleiden door het uitvoeringskantoor, een presentatie bijwonen over de essentaksterfte, machines bekijken en een diapresentatie bekijken over vijftig jaar Lauwersmeer.

Tussen 13.30 en 15.30 uur vindt bovendien een vogelexcursie plaats.

Westerkwartier

De beheerlocatie Westerkwartier is uitvalsbasis voor een excursie naar natuurgebied Doezumermieden. Bezoekers van de open dag kunnen verder een vogelhuisje bouwen, een presentatie bijwonen over het beekdallandschap van de Oude Riet en drone-beelden van de gebieden bekijken.

Kinderen kunnen broodjes bakken, boswachters vertellen over het beheer van de terreinen en zorginstelling De Zijlen vertelt over het onderhoud van de wandelpaden en houtsingels.

Westerwolde

Ook rondom het beheerkantoor in Sellingen staan excursies op het programma. Daarin wordt uitleg gegeven over boswerkzaamheden en de werkzaamheden rondom de hermeandering van de Ruiten Aa.

Kinderen kunnen op onderzoek gaan in het bos en van alles leren over schapen, die in de diverse natuurgebieden in Westerwolde helpen met het beheer.

De locaties zijn van 11.00 tot 16.00 uur gratis te bezoeken.