Boerenoptocht vanaf vier plekken naar Stad: trekkers op Vismarkt en Grote Markt

De mogelijk honderden trekkers die maandag worden verwacht in Groningen, verzamelen eerst op vier locaties buiten de stad voordat ze het centrum in rollen.

Dit is de uitkomst van het overleg dat de boerenorganisaties (onder wie LTO Noord), de gemeente Groningen en de politie zondag aan het eind van de middag met elkaar hadden.

In veilige banen

,,Het was een constructief overleg”, zegt Natascha van ‘t Hooft van de gemeente Groningen. ,,We denken dat alles in goede en veilige banen kan worden geleid, met hopelijk zo min mogelijk overlast voor de rest van het verkeer. Maar natuurlijk moeten we afwachten hoe het in de praktijk zal lopen.”

De boeren wordt gevraagd hun trekkers op de Grote Markt en de Vismarkt neer te zetten. Er worden in totaal niet meer dan tien trekkers toegelaten rond het provinciehuis, in de Sint Jansstraat en het Martinikerkhof, aldus de gemeente. ,,Mogelijk minder, als de veiligheidssituatie daar om vraagt”, zegt Van ‘t Hooft.

Aftocht blazen

Om 12 uur gaat een boerendelegatie in gesprek met landbouwgedeputeerde Henk Staghouwer. Het is de bedoeling dat de boeren na het gesprek, dat ongeveer een uur zou moeten duren, de aftocht weer blazen.

Ze willen dat Staghouwer zijn handtekening intrekt onder de provinciale beleidsregels over stikstof, die voor boeren volgens LTO Noord te ingrijpend uitpakken.

Staghouwer is dit niet van plan. ,,Ik heb begrip voor de standpunten van de boeren, maar ik moet het algemeen belang dienen en dat is breder dan alleen het belang van de boeren”, zegt Staghouwer.