Patiënten met longkanker kunnen terecht bij ziekenhuizen Treant voor speciale behandeling

Patiënten met longkanker kunnen vanaf januari 2020 op alle drie ziekenhuislocaties van zorggroep Treant (Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal) terecht voor immunotherapie voor de behandeling van hun ziekte.

Tot voor kort waren immunotherapieën in deze regio alleen beschikbaar bij het UMCG in Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Door samenwerking van de longartsen van Treant met het longkankercentrum van het UMCG zijn deze therapieën nu voor zo’n 200 patiënten per jaar beschikbaar.

Lang was er voor patiënten met uitgezaaide longkanker alleen chemotherapie beschikbaar. Maar de afgelopen jaren is een aantal nieuwe, veelbelovende behandelingen voor deze patiëntengroep beschikbaar gekomen. Zo is het inmiddels mogelijk om patiënten met longkanker te behandelen met immunotherapie en doelgerichte therapie (targeted therapy), al dan niet in combinatie met chemotherapie. Door deze therapieën kan de levensverwachting met enkele jaren worden verlengd en zijn er minder bijwerkingen.

Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem ertoe aangezet om de kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Bij een doelgerichte therapie wordt met medicijnen geprobeerd de kankercellen te remmen in hun groei door gebruik te maken van de DNA-afwijking in de kankercel. Deze behandeling is echter alleen effectief als patiënten een bepaalde mutatie in het DNA van hun tumorcellen hebben.

Zilveren Kruis ondersteunt dit initiatief.