Tien redenen om dit jaar de kerstmarkt in Oldenburg te bezoeken

Wie in kerstsfeer wil komen kan onder meer een bezoek brengen aan een Duitse kerstmarkt. Onder meer in Oldenburg, op 80 kilometer van de Duitse grens, kunnen liefhebbers bijvoorbeeld terecht voor een dagje of weekendje kerstshoppen. Liesbeth Klerken van NLConnection Travel Marketing & Communication heeft tien redenen op een rijtje gezet om dit jaar de kerstmarkt in Oldenburg te bezoeken.

De kerstmarkt in Oldenburg wordt geopend op dinsdag 26 november van 17.00 tot 20.30 uur. Verdervolgens kan men er op vrijdag en zaterdag terecht van 11.00 tot 21.30 uur, van zondag tot en met donderdag van 11.00 tot 20.30 uur en op de koopavonden, zaterdag 7 en zaterdag 14 december, van 11.00 tot 22.00 uur. De kerstmarkt is geopend tot en met zondag 22 december.

1. Hartje stad – intieme sfeer
Hoewel de kerstmarkt met zo´n 120 kraampjes helemaal niet klein is, straalt ze een knusse en intieme sfeer uit. Verspreid over een paar pleinen en straten staat het kerstdorp midden in het historische centrum bij het kasteel, het oude gemeentehuis en de neogotische Sankt Lambertikerk, waar de markt naar genoemd is. Elk kraampje is anders, alles is versierd met veel dennengroen en feestelijke verlichting. 

2. Vers toebereid
Op de kerstmarkt van Oldenburg kunnen bezoekers uiteraard ook eten en drinken. Allerlei lekkernijen worden vers toebereid: boven open vuur worden Scandinavische vlamzalm en koteletjes op de grote zwenkgrill gegaard, noten worden vers gebrand. Ook bij de Feuerzangenbowle – een soort punch – kan men toekijken hoe een kegel van suiker met een mengsel van rode wijn en rum wordt geflambeerd.

3. Handgemaakte kerstdecoratie
In Duitsland wordt veel waarde gehecht aan ambachtelijke producten. De bezoeker mag dus kraampjes verwachten waar handgemaakte kerstversiering en kaarsen evenals houten en blikken speelgoed te vinden zijn; er is ook kunsthandwerk te koop, zoals keramiek en sieraden.

4. Samen kerstliedjes zingen
Pure nostalgie: op de eerste drie dinsdagen in december worden gezamenlijk Duitse en internationale kerstliedjes gezongen, zoals Oh Tannenbaum en Stille Nacht.

5. Winkels die je niet overal ziet
Er zijn talrijke speciaalzaken en boetiekjes die niet tot een franchiseketen behoren. Hier adviseert de eigenaar de klant over bijvoorbeeld de 'lekkerste' thee of de passende handtas. Oldenburg heeft geen kaarsrechte winkelstraat, maar een labyrint van gezellige straatjes die in de kersttijd feestelijk versierd zijn.

6. Koopavonden in kerstsfeer

De duizenden lichtjes op de kerstmarkt komen pas goed tot hun recht bij het vallen van de avond. Op zaterdag 7 en 14 december zijn zowel de winkels in de binnenstad als de kerstmarkt tot 22.00 uur geopend. Dus volop gelegenheid om te shoppen en te genieten van de sprookjesachtige sfeer.

7. Kerstmarkt & cultuur
Oldenburg is een echte cultuurstad. Combineer een bezoek aan de kerstmarkt bijvoorbeeld met een bezoek aan de tentoonstelling over de mythologische schilderkunst van de barok in het Augusteum. Of neem een kijkje in het Horst Janssen Museum, waar men een goed beeld krijgt van de enorme veelzijdigheid en virtuositeit van deze bekende graficus.

8. Ga mee met een gids
De rijke geschiedenis van Oldenburg komt tot leven tijdens een rondleiding. Elke zaterdag en zondag start om 11.00 uur bij de Tourist Information een informatieve wandeling met Duitstalige gids langs bezienswaardige gebouwen, zoals het Staatstheater, het kasteel en talrijke classicistische gebouwen. Groepen kunnen ook een Nederlandstalige gids boeken.

9. Boerenkool op zijn Noord-Duits
Hét winterse streekgerecht in Oldenburg is boerenkool met worst. Wel heel anders dan de Nederlandse variant. In de ‘Boerenkoolhoofdstad’ van Duitsland staat de traditionele Grünkohl und Pinkel in de winter in de meeste restaurants bovenaan de menukaart. Als toetje wordt Rote Grütze, een rode bessencompote met vanillesaus geserveerd.

10. Rechtstreekse bussen
De Flixbus, vanuit Groningen, rijdt zonder overstappen naar Oldenburg. Tot acht maal per dag rijdt de bus. Een enkeltje vanaf Groningen is er al vanaf 6,99 euro.

Meer informatie: www.oldenburgkerstmarkt.nl.