Bloemetje van de Week voor Ubo Hes uit Winschoten

Tientallen inwoners van Oldambt, de voormalige gemeente Bellingwedde en Pekela worden genomineerd voor het Bloemetje van de Week. Dit keer gaat het boeket bloemen naar Ubo Hes uit Winschoten. Hij werd genomineerd door zijn zoon Ronald Hes.

Ronald schreef: "Mijn vader Ubo nomineer ik omdat hij vorig jaar een beroerte heeft gehad en dat hij heeft geknokt. Veel oefenen en fysiotherapie. Nu is het zover is dat hij weer wandelroutes loopt en uitzet van wel 40 kilometer."

De initiatiefnemers van het Bloemetje van de Week, Jos Schaafsma en Pascal Meiders, worden hartelijk welkom geheten door Ubo. Hij heeft een blauw t-shirt aan waarop staat ‘Tocht om de Noord’. “Ik kom net terug van een wandeltocht in Wedde”, zegt hij. “De herfsttintentocht van 25 kilometer. Die was georganiseerd door wandelsportvereniging De Blije Wandelaars uit Blijham."

Binnen zitten Ronald en Marleen, de zoon en dochter van Ubo. “Mijn vader doet iedere week minstens één wandeltocht. Vaak ook wel meer,” zegt Ronald, terwijl hij de koffie inschenkt.

Ubo is lid van de Friese Lange Afstand Lopers. Kortweg de FLAL. De vereniging is vooral in de noordelijke provincies actief. “Er zijn ongeveer 1400 leden. Eens per jaar zet ik een tocht uit voor de vereniging uit. Zo wordt straks in januari in Stadskanaal, de Pagedal wandeltocht over 25 of 40 kilometer gelopen. Die heb ik uitgezet. Maar ik ben ook al bezig met een tocht in Bad Nieuweschans, in 2022.”

De 66e jarige Ubo houdt een wandeldagboek bij. Dit jaar liep hij alweer 1600 kilometer. “Totaal heb ik ongeveer 60.000 km gelopen” zegt hij. “Ik begon op 17 jarige leeftijd.”

“Bestaande routes moeten ook regelmatig gecontroleerd worden”, zegt Ubo en hij haalt een koffer tevoorschijn. Er zitten stickers in, schoonmaakspullen, lijmtubes, kwastjes en instructieboekjes. “Als vrijwillig controleur check ik of de routepaaltjes schoon zijn, of de stickers nog actueel zijn en of het allemaal goed zichtbaar is.” In een dikke ordner heeft hij alle routes die inmiddels door hem zijn gecontroleerd, bewaard. “Eerder had ik dan ook een meetwiel bij me. Dat hoeft tegenwoordig niet meer: afstanden worden exact gemeten met gps op de tablet.”

Ubo is altijd landmeter geweest bij het kadaster. “Zo leerde ik de mooie plekjes in deze provincie wel kennen. Ik was ook al eens als deskundige op televisie, bij De Rijdende Rechter."

Vorig jaar kreeg hij een herseninfarct. Ronald vertelt: “Die zaterdag liep hij nog mee met de wandelrun in Winschoten. 30 kilometer. De zondagochtend daarna ging het niet goed. Hij kon niet lopen, viel steeds om en praten lukte ook niet. Ik heb direct 112 gebeld.”

Na een periode in het UMCG en revalidatie in Beatrixoord is Ubo weer volop actief. “Als ik beweeg heb ik geen last. In rust, dan heb ik wel zenuwpijn. En soms heb ik moeite om dingen te onthouden.” Ubo beweegt veel. Behalve het lopen van de vele wandeltochten brengt hij twee keer per week post rond in Winschoten. “In Beatrixoord vonden ze dat mijn lichaam in goede conditie was. Dat hielp bij het revalideren.”

Ubo laat medailles zien. “Dit is eentje van de vierdaagse in Nijmegen. Eigenlijk wilde ik daar maar één
keer aan mee doen. Maar dit is nu alweer de 16e keer! Het is daar zo gezellig! En al het publiek langs
de route. Dat geeft me veel plezier.”

Iemand nomineren

Iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week kan via www.facebook.com/BloemetjeVanDeWeek