Het verleden van Pekela: De tijd van toen, waar is ze gebleven?

Joop Bondrager en Henk Snakenborg, beheerders van de Facebookpagina De Roegbainders, tonen wekelijks oude beelden van Nieuwe of Boven Pekela. Dit keer het bedrijf van Zagorski en Landau.

In 1954 waren de eigenaren van dit bedrijf op zoek naar een leegstaand pand in Oost-Groningen om er een kledingatelier te gaan vestigen. De toenmalige burgemeester Gerard Boekhoven van Nieuwe Pekela kreeg daar lucht van en nam kontakt op met hun.

In Boven Pekela aan de H.B.Hulsmanstraat stond namelijk de voormalige Lagere school, naast de Nederlands-hervormde kerk (gesloopt) leeg. Ze kwamen tot een deal en in 1955 werd door de zoon van de burgemeester (Hans) het atelier officieel geopend.

Een klein jaar later werd de naam gewijzigd in VICOFA (Vischschoonmakers Confectie Fabriek), vernoemd naar de eigenaar, de heer Vischschoonmaker. Het bedrijf groeide in de oude school  en in 1957 werd er de eerste kledingwinkel van Vicofa geopend, aan de Onstwedderweg in de voormalige sigarenfabriek van de heer Klok.De winkel bevond zich op de zolder aan de voorzijde. Later verhuisde ook de fabriek van Boven Pekela naar de Onstwedderweg in de voormalige sigarenfabriek.

Vischschoonmaker had bedacht om op de koopavonden en op zaterdag bussen van de GADO te laten rijden vanuit Veendam/Winschoten en Stadskanaal naar de Onstwedderweg. Klanten betaalden voor de rit slechts 25 cent per persoon. Dit zorgde voor de aanwonenden nogal voor wat parkeeroverlast op de toen smalle ventweg. Maar ook bij de ingang naar de zolder was het dringen geblazen, De trap was slechts een meter breed en behoorlijk steil. Er werd afgesproken dat er maximaal 50 personen boven mochten zijn.

Enkele jaren later werd naast het gebouw een modern nieuw pand gebouwd, met er achter een naai- en herstelatelier. Het oude pand werd toen verlaten en verkocht aan de Witte Tapijthal uit Kropswolde.

Vicofa bleef maar groeien en uitbreiden en ook het nieuwe pand was al snel te klein. Daarom werd er in 1980 een ander pand betrokken aan de A Reijnderstraat A100. Hierin werd tevens het centrale magazijn gevestigd en de kantoren van de inmiddels uit 13 filialen bestaande onderneming.

Toen Vicofa 25 jaar bestond heeft Vischschoonmaker zijn voltallige personeel inclusie oud-burgemeester Boekhoven een reis aangeboden naar Israël.

In de jaren negentig is het bedrijf vrij plotseling opgehouden te bestaan en kwam er een einde aan de keten VICOFA. De heer Vischschoonmaker is op 3 december 2005 in Lauderdale Lakes Amerika op 84-jarige leeftijd overleden.