Nieuwe serie mini-documentaires over Groninger cultuurhistorie

De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen hebben korte documentaires gemaakt over 25 jaar Middeleeuws Ter Apel, 100 jaar vrouwenkiesrecht en 200 jaar W.A. Scholten. De van ‘Spuiten & Slikken’ bekende presentator Nathan de Vries duikt in deze documentaires in de werelden van middeleeuwse feesten, feministische golven en landbouwindustrie.

De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen, een nieuw online tv-kanaal voor jong en studerend Groningen, lanceerden eerder dit jaar de mini-documentaire ‘50 jaar Lauwersmeer’.

Het succes van deze productie legde de basis voor een nieuwe serie mini-documentaires over Groninger cultuurhistorie en evenementen. De onderwerpen van deze serie haken, net als ‘50 jaar Lauwersmeer’, aan bij jubilea.

Middeleeuws Ter Apel

Nathan de Vries gaat in ‘25 jaar Middeleeuws Ter Apel’ terug naar het jaar 1465. Hij ontdekt hoe in de middeleeuwen gefeest werd.

100 jaar Vrouwenkiesrecht

Dat een eeuw geleden het vrouwenkiesrecht ingevoerd werd, is de afgelopen maanden groots gevierd in de provincie Groningen. In de mini-documentaire wordt onderzocht op welke wijze drie feministische golven zich in Groningen hebben gemanifesteerd.

200 jaar W.A. Scholten

In ‘200 jaar W.A. Scholten’ maakt Nathan de Vries kennis met de Veenkoloniën en de wereld van aardappelzetmeel. Deze mini-documentaire werd gemaakt omdat het tweehonderd jaar geleden is dat ’s werelds eerste landbouwindustrieel W.A. Scholten geboren werd.

Social media, YouTube en websites

De steeds ongeveer acht minuten durende mini-documentaires worden geplaatst op de sociale media, de YouTube-kanalen en de websites van De Verhalen van Groningen en SPOT TV Groningen.

  • ‘25 jaar Middeleeuws Ter Apel’ wordt woensdag 23 oktober om 16.00 uur gepubliceerd;
  • ‘100 jaar vrouwenkiesrecht’ woensdag 6 november om 16.00 uur;
  • ‘200 jaar W.A. Scholten’ woensdag 20 november om 16.00 uur.