Jubilerend hennepverwerkend bedrijf Hempflax houdt open huis

Het hennepverwerkend bedrijf Hempflax aan de H. Westerstraat 20-22 in Oude Pekela organiseert voor zaterdag 2 november een pen huis. Dit vanwege het 25-jarig bestaan. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn belangstellenden welkom.

De ontvangst is bij stichting Siep & co, die onder het dak van Hempflax is gehuisvest. Hier gaan oude machines draaien. Hapjes en drankjes staan klaar en voor kinderen is een speelhoek ingericht. In de
fabriek van Hempflax zijn elke 45 minuten rondleidingen. Vrijdag 1 november is ingeruimd voor genodigden.

Het bedrijf in Oude Pekela kende een niet zo gemakkelijk start. Hennep is een product dat jarenlang niet was verbouwd. Er waren maar weinigen die de mogelijkheden van verbouw, oogst en verwerking nog kenden, omdat het product lange tijd was verboden. Eigenaar Ben Dronkers haalde hennep echter uit de scepsis en hij kende nog wel de mogelijkheden en gebruiken voor industriële toepassing.

Speciale technologie

Dronkers en huidig directeur Mark Reinders ontdekten bij aanvang dat hennep voor de verwerking een speciale technologie vereiste. De benodigde machines werden derhalve aangeschaft. Gedurende de aanvangsjaren slaagde het Pekelder bedrijf erin het product in de markt te zetten en een goede exploitatie op te bouwen. In 1994 werd begonnen met het inzaaien van 140 hectare. In 2018 werd in drie
landen (Nederland, Duitsland en Roemenië) maar liefst 2600 hectare geoogst.

Hennep kent veel toepassingen. In de auto-industrie wordt het verwerkt in de interieurs. Hempflax levert
bijvoorbeeld aan bekende merken als Mercedes, BMW, Jaguar, Bently en Porsche. Verder zijn er toepassingen in de bouw. Isolatiemateriaal en vezelblokken voor het zetten van muren en wanden. Verder strooisel voor stallen in de agrarische sector en voor huisdieren.

Ook in de textiele branche wordt het product toegepast. Hempflax droomt ervan op zeker moment katoen te kunnen vervangen door hennep. De meters hoge groene plant is tevens doorgedrongen tot de medische wereld. CBD-olie is daarvan een bekend voorbeeld.

Nieuwe producten en toepassingen

Hempflax gaat de komende jaren door met de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen. Daarvoor is uitbreiding van de te verbouwen hectares nodig. Getracht wordt om reeds volgend jaar in totaal 3500 bunders te kunnen inzaaien. De komende jaren wil het bedrijf uit Oude Pekela proberen de oversteek naar Amerika te maken om daar het product, de kennis ervan en de technologie te introduceren.