Burgemeester eist per direct volwaardig politiebureau in Ter Apel

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde wil dat er per direct weer een volwaardig politiebureau in Ter Apel komt. Het huidige ‘kleine steunpunt’ vindt hij onacceptabel.

Vorige week werd de gemeenteraad door de politie op de hoogte gebracht van het feit dat het bureau in Ter Apel niet meer aan alle arbo-eisen voldoet en daarom minder werkplekken heeft gekregen. Ook worden arrestanten meegenomen naar Stadskanaal of Winschoten om daar te worden verhoord. De arbo-eisen laten dat in Ter Apel niet meer toe.

Afspraken

De gemeenteraad reageerde woedend en wees op afspraken die zeggen dat Ter Apel een volwaardig politiebureau moet hebben. Met name omdat in het dorp ‘s lands grootste asielcentrum en een klein aantal bewoners daarvan al geruime tijd overlast veroorzaakt.

Ook Velema zegt dat zo afspraken niet worden nagekomen. ,,Ter Apel is de asielhoofdstad van Nederland, die kun je niet afdoen met een klein steunpunt.’’

Eenzijdig ontmanteld

Velema is ook verontwaardigd over het feit dat het politiebureau zijn inziens eenzijdig is ‘ontmanteld’ door de politie, zonder overleg met de gemeente.

De burgemeester roept niet alleen de politie op het bureau in het grensdorp meteen weer volwaardig te maken. Hij wil ook met Gery Veldhuis, de politiechef van de Eenheid Noord-Nederland, praten over de politiezorg in Ter Apel op lange termijn.

De politie laat weten kennis genomen te hebben van de oproep van Velema. ,,We waren daarover ook op de hoogte gebracht. In de afgelopen is er al gesproken tussen de burgemeester en politiechef Gery Veldhuis’’, zegt een woordvoerder. ,,De komende tijd gaan die gesprekken door.’’