Scholen nemen hulptaak Orthopedagogisch Didactisch Centrum Zuidoost-Drenthe over

Emmen / regio - Kinderen uit Zuidoost-Drenthe die het in het reguliere voortgezet onderwijs extra ondersteuning nodig hebben, worden met ingang van volgend schooljaar niet meer geplaatst in een speciale lesklas van het Orthopedagogisch Didactisch Centrum (OPDC) Zuidoost-Drenthe in Emmen.

Het Samenwerkingsverband Zuidoost-Drenthe (SWV) heeft besloten dat die hulptaak na de zomer van 2020 bij de middelbare scholen zelf komt te liggen.

Zes scholen maken gebruik van het OPDC Zuidoost-Drenthe: Terra Emmen, het Esdal College, het Carmelcollege en het Hondsrug College in Emmen, de RSG Ter Apel en De Nieuwe Veste in Coevorden.

Geen ontslagen onder personeel

SWV-bestuursvoorzitter Jan de Wit: ,,Als een leerling wordt aangemeld voor het eerste jaar van een van de zes middelbare scholen en als die extra hulp nodig heeft, dan wordt hij met ingang van volgend schooljaar niet meer doorverwezen naar een lesklas van het OPDC, maar zorgt de bewuste school zelf voor ondersteuning. Leerlingen die nu op het OPDC zitten, maken de twee jaar gewoon af.”

Volgens De Wit heeft de verandering geen consequenties voor het onderwijzend personeel. ,,Ontslagen zijn niet aan de orde. De lessen worden gegeven door zestien docenten die parttime werkzaam zijn voor het OPDC.”

Handtekeningenactie op internet

Ouders zijn niet blij met het besluit en zijn een handtekeningenactie op internet gestart, met als toelichting ‘Het samenwerkingsverband Zuid Oost Drenthe heeft het besluit genomen om het OPDC te sluiten’.

Sluiting is volgens De Wit niet aan de orde. ,,We gaan de ondersteuning anders inrichten.”

Op het OPDC Zuidoost-Drenthe aan de Angelsloërdijk volgen leerlingen op kleine schaal het onderwijs van de onderbouw van het vmbo. Dat gebeurt volgens De Wit in twee eerste klassen en twee tweede klassen, goed voor respectievelijk veertig en vijftig leerlingen. ,,Per klas gaat het om tien tot vijftien leerlingen. Zij volgen maximaal twee jaar les op het OPDC en stromen vervolgens weer het reguliere onderwijs binnen.”

‘OPDC in the house’

De zes genoemde scholen hebben volgens De Wit op advies van het SWV in de afgelopen periode gewerkt aan het zelf aanbieden van de extra hulp. ,,Die expertise is nu zover dat leerkrachten de bewuste leerlingen zelf les kunnen geven, zo regulier mogelijk. De ene school is daarmee iets verder dan de andere, maar een soort ‘OPDC in the house’ is het uitgangspunt.”

De Wit wil niet reageren op de handtekeningenactie. ,,Ik snap dat je als ouder bezorgd bent, maar elke school is verantwoordelijk voor zijn eigen onderwijskwaliteit. De plannen zijn uitvoerig besproken met de onderwijsinspectie. Die oordeelde positief. Of deze verandering in de praktijk goed uitpakt, moet de komende jaren blijken.”