Nieuwe Stichting Welzijn Westerwolde start op 1 januari

De nieuwe Stichting Welzijn Westerwolde (SWW) gaat op 1 januari aanstaande van start. Op die datum staat de nieuwe organisatie er.

Dat zegt wethouder Wietze Potze (PvdA) van de gemeente Westerwolde. ,,We hadden die datum van 1 januari gepland en die gaan we halen.’’

Nu nog twee organisaties

In Westerwolde zijn momenteel nog twee welzijnsorganisaties actief: de Stichting Rzijn en de Stichting Welzijn Bellingwedde. Beide bestonden al voor de vorming van Westerwolde in 2018.

De gemeentebestuurders willen liever één welzijnsstichting en besloten daarom eerder dit jaar de SWW op te richten en daarin de twee huidige organisaties op te laten gaan.

,,Er is inmiddels een directeur benoemd en momenteel worden gesprekken gevoerd met de medewerkers van de huidige stichtingen die mee overgaan’’, aldus Potze. ,,De nieuwe stichting gaat zich mede bezighouden met maatschappelijk werk, jeugd- en ouderenzorg. Ook willen we de stichting een grotere rol laten spelen bij de aanpak van laaggeletterdheid, in samenwerking met de bibliotheken.’’

Onafhankelijk

De SWW krijgt ook een Raad van Toezicht en leden daarin zullen door de gemeente worden benoemd. De nieuwe stichting wordt zo een stichting van ‘overwegende overheidsinvloed’. Het voordeel voor de gemeente is dat ze daardoor met de SWW zaken kan doen op het gebied van ouderen- en jeugdzorg en maatschappelijk werk. ,,De stichting kan wel volledig onafhankelijk haar werk doen’’, benadrukt Potze.